Скопље: Завршен митинг подршке уз поруку - Македонија иде напријед

Агенције
Скопље: Завршен митинг подршке уз поруку - Македонија иде напријед

Скопље - Македонија иде напријед, а манипулатори не могу са њом, поручио је македонски премијер Никола Груевски.


“Македонија је европска земља и добиће заслужено место, има мудар народ и зато - живела Македонија”, завршио је Груевски вечерашње обраћање на двочасовном митнгу на којем се окупило око 90.000 присталица актуелне власти испред Собрања, а са бине је испраћен уз страначку химну.

Груевски је рекао да је Македонија оријентисана ка ЕУ и ако има воље може се доћи до политичког компромиса.

Он је истакао да македонски политичари ни не помишљају да без референдума донесу одлуку о имену Македоније.

Груевски је навео да је Европска комисија објавила прогнозу да ће Македонија ове и сљедеће године имати највећи раст, а то, како је додао, значи инвестиције и радна мјеста, преноси “Спутњик”.

“После ове објаве стигли су искусни терористи. Наша полиција их је зауставила. Опозиција каже да смо их ми организовали. Међутим, нема убијених цивила, само терористи - нису им прошле лажи”, истакао је македонски премијер.

“Груевски је рекао да лидер опозиције Зоран Заев не жели напредну Македонију. “Ни његов сценариста то не жели. Они хоће власт по сваку цену”, нагласио је Груевски.

Он је рекао да нико није рекао да актуелна власт не гријеши. “За девет година власти сигурно смо и грешили и о томе смо причали на конгресу странке”, додао је Груевски, који је лидер владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Око 22.00 часа завршен је митинг подршке актуелној власти који је организовао владајући ВМРО-ДПМНЕ и предизборна коалиција “За бољу Македонију”. Митинг је прошао без инцидената, а према подацима полиције било је око 90.000 људи који су носили заставе Македоније.

На око километар и по мјеста одржавања митинга ВМРО-ДПМНЕ, протестовале су присталице опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније.

Њихов централни протест одржан је у недјељу, али су најупорнији подигли шаторе испред Владе с намјером да ту остану док премијер Груевски не поднесе оставку.

 


Груевски је на митинг дошао са супругом Боркицом, а поред њега је и бивша министарка полиције Гордана Накуловска, која је прошле седмице поднијела оставку на ту позицију.

Уочљив је велики број припадника полиције, недалеко су паркирани водени топови и хамери. Све је учињено како би се направила тампон зона између Собрања и сједишта Владе Македоније гдје од синоћ кампује више стотина присталица опозиционе СДСМ Зорана Заева.


Они су рекли да одатле неће отићи док Груевски не поднесе оставку.

Македонију од посљедњих парламентарних избора потреса политичка криза јер опозицион СДСМ оптужује Груевског да је ВМРО-ДПМНЕ покрала изборе и због тога они не учествују у раду парламента.

Криза је посебно добила на интензитету након што су СДСМ и њен лидер Заев половином фебруара почели са објелодањивањем прислушкиваних разговора с циљем да Груевског оптуже за умјешаност у криминал и корупцију.

Под притиском међународнен заједнице, амбасада САД и ЕУ у Скопљу, Груевски и Заев су разговарали у петак и данас о начинима за превалажење тренутног стања, али су ти састанци завршени без резултата.

Сутра, њих двојица ће се наћи у Стразбуру гдје ће са Јоханесом Ханом и тројицом парламентараца разговарати на исту тему.

Јуче је почео протест опозиције, студената, невладиних организација и интелектуалаца који предводи Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ). Неколико десетина хиљада грађана затражило је јуче смјену премијера Македоније и лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, формирање прелазне владе састављене од експерата и расписивање нових парламентарних избора.

Демонстранти, њих неколико стотина, синоћ је преспавало у шаторима испред Владе Македоније и најавило да неће обуставити протест док Груевски не поднесе оставку.

Данас је одржан и састанак лидера четири највеће опозиционе и владајуће партије, али на том састанку није постигнут никакав договор. За сутра је у Стразбуру заказан састанак премијера Груевског, лидера опозиционе СДСМ Зорана Заева и представника Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана