Скопље: Приведено 240 бумбара

Агенције, фото: dnevnik.mk
Скопље: Приведено 240 бумбара

Скопље - Македонски цариници на царинској испостави у Ђевђелији одузели су 240 бумбара намијењених за опрашивање биљака за које увозник није имао одговарајућу документацију.Фирма-увозник из Скопља пријавила је увозно царињење 3.600 живих бумбара за опрашивање биљака, али су царински службеници током детаљне контроле открили вишак од 240 бумбара који нису били обухваћени цаинском декларацијим и пратећом документацијом, саопштено је из Царинске управе Македоније.

Непријављени бумбари су одузети и у складу са законом предати надлежној Агенцији за управљање одузетом имовином, а будући да су за њихово чување неопходни посебни услови и исхрана, у току је поступак уступања бумбара надлежној институцији – Факултету за пољопривреду.

Интерент-издање скопског листа "Дневник" пише данас да се бумбари у Македонију увозе ради опрашивања биљака у пластеницима за бржи процес производње поврћа.

Они се транспортују у специјалним картонским кошницама, а у свакој кошници има 60 бумбара који су довољни за опрашивање једног већег стакленика.

Македонски произвођачи раније су се ослањали на медоносне пчеле, ручно опрашивање или хемикалије, у зависности од тога о којој пољопривредној култури је ријеч. Све ове методе имају доста недостатака, због чега је опрашивање бумбарима најприроднији и најбржи процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана