Скопље: Камење на полицију

Б92, Танјуг

Скопље - У Скопљу се одржава протест због пресуде у предмету "Монструм" којом су 6 Албанаца осуђени на доживотне казне затвора због убиства 5 младића пред Ускрс 2012.

Македонски медији јављају да се хиљаде углавном младих Албанаца окупило на протесту и да су своје незадовољство исказали тако што су бацали каменице на полицију. Сукоб са полицијом десио се испред зграде Основног суда. Окупљени носе албанске заставе и заставе са исламским обиљежјима, а узвикују између осталог УЧК-а и Алах Акбар.

Млади Албанци у Скопљу окупили су се након што је преко друштвених мрежа упућен позив на окупљање које организују, како се наводи, активисти за људска права и чланова породицашесторице Албанаца осуђених на доживотну робију због убиства пет Македонаца код Смиловског језера недалеко од Скопља 2012. године.

"Организујемо протест против монтираних процеса, неправде, некажењених убистава, малтретирања породица, етничке и вјерске мржње. Људи, ово није само протест већ национална обавеза. Уколико не интервенишемо данас када је неправда достигла врхунац, нека се кукавицама затре семе", каже се у позиву на протест који ће, како се наводи, бити одржан након џуме намаза, главне молитве у џамијама петком.

У тексту позива на протест се каже да је подршка дошла из многих удружењам и друштава за заштиту људских права, албанских организација у дијаспори и јавних личности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана