Школска година у Далмацији почиње химном и националним симболима

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ – Домовински покрет и ХДЗ постигли су договор да се у свим школама на подручју Сплитско-далматинске жупаније тражи да први дан наставе у школама почне извођењем химне.

Документ о томе објавио је Домовински покрет на свом Фејсбук профилу, а потписао га је ХДЗ-ов жупан Блаженко Бобан.

“На адресе свих школа у СД жупанији послате су препоруке да нова школска година започне интонирањем националне химне. Ресорни начелник и жупан упутили су директорима позив да нова школска година започне примјереним истицањем националних обиљежја и извођењем националне химне”, пише у објави.

То је била иницијатива Домовинског покрета, а они појашњавају да су на ту идеју дошли након што су свједочили низу инцидената који су, како кажу, имали за циљ насртај на њихов идентитет, културу и традицију.

“Грубим насртајима на наш народ и домовину можемо се супротставити само едукацијом и његовањем осјећаја припадности већ од најраније доби. Стога ће ускоро извођење националне химне постати саставни дио почетка наставног процеса”, навели су.

Истичу да хрватска химна није ратничка.

“Једна је од ријетких химни на свијету која слави природне љепоте државе о којој говори и љепоте њених људи. 'Лијепа наша' најбоље осликава душу нашег народа. Стога, када ових дана чујете како неко има нешто против извођења химне у школама, треба знати да тај не жели добро ни нашем народу ни нашој Домовини”, саопштио је Домовински покрет.

У документу се од школа тражи да први дан наставе почне извођењем химне. Такође, тражи се да се истакне застава, а директорима се напомиње да што прије набаве заставе ако их немају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана