Скандалозне изјаве Мирослава Шкоре на дан пробоја Јасеновца: Преиспитати број убијених - Срби нас блате

Срна
Скандалозне изјаве Мирослава Шкоре на дан пробоја Јасеновца: Преиспитати број убијених - Срби нас блате

ЗАГРЕБ - Лидер Домовинског покрета Мирослав Шкоро сматра да треба преиспитати званичне бројке убијених Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у концентрационом логору Јасеновац и тврди да је Србија била под окриљем фашизма у Другом свјетском рату прије усташке Независне Државе Хрватске (НДХ).

Како преноси портал "Дневник", Шкоро оптужује лидере Срба - Александра Вучића, Милорада Додика и Ивицу Дачића да "блате Хрвате" и да их "приказују као злочинце" када говоре о Јасеновцу и НДХ.

Шкоро тврди да Срби "увеличавају број жртава, `напухујући` га до пола милиона, као реликт службених југословенских псеудостатистика о чак 700.000 убијених".

Лидеру треће по рејтингу хрватске странке и бившем кандидату за предсједника Хрватске смета што Срби по свијету отварају изложбе о Јасеновцу.

Он оптужује српске представнике да "називају кардинала Степинца усташким викаром", а Хрвате "нацистичким сателитима".

Шкоро тврди да је у Србији "ријешено јеврејско питање" прије НДХ.

Лидеру Домовинског покрета смета и понашање хрватских власти, које оптужује за "млаке реакције" поводом српских ставова о Јасеновцу.

Према званичним подацима које су југословенске власти, на основу извјештаја послијератне хрватске комисије, упутиле у Нирнберг, у комплексу концетрационог логора Јасеновац убијено је између 500.000 и 700.000 људи.

Њемачки генерали из периода НДХ такође помињу бројке које се крећу од пола милиона до 700.000 убијених особа, међу којима је највише Срба православаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана