Скандал у Сjеверној Македонији, физиолошки раствор умjесто цитостатика

Танјуг
Foto: Илустрација

СКОПЉЕ - Јавно тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Сјеверне Македоније предузимају интензивне радње ради утврђивања навода о евентуалном почињеном кривичном дјелу у вези са лијечењем пацијената и радом Клинике за онкологију, односно препродајом цитостатика на црном тржишту Косова и Метохије.

Према јавно доступним инфромацијама, које су шокирале македонску јавност, сумња се на злоупотребу терапије која је давана онколошким пацијентима. Скопски медији пишу да је очигледно здравствени систем заказао и то када је ријеч о обољелима од најтеже болести.

Заказала је, кажу, контрола улаза и излаза цитостатика у болнички систем, па је најтежим онколошким болесницима давана инфузија умјесто цитостатика, а лијекови за рак по значајно вишим цијенама препродавани су на црном тржишту прије свега на Косову и Метохији.

Тужилаштво је отворило предистражни поступак послије скоро четири месеца након што је скопски недјељник „Фокус” у мају ове године објавио да је имунотерапија цитостатицима, од којих зависи живот оболелих од рака, стално одлагана и да су у више наврата запослени на Клиници за онкологоију ухваћени у крађи и препродаји скупе терапије намењене онколошким пацијентима. Недјељник је тада објелоданио и да су дугови Клинике за онкологију у посљедње три године достигли чак 20 милиона евра због дељења терапије без претходног плана и куповине лијекова на реверс.

У знак револта грађани су на друштвеним мрежама најавили да ће данас у 18 часова одржати протест испред Владе и Министарства здравља, како се наводи, "против убијања онкологије".

Овим поводом данас су се огласили предсједник и премијер РСМ Стево Пендаровски и Димитриј Ковачевски поруком да је дошло крајње време да се прекине са праксом некажњивсти.

Пендаровски позива на брзо и ефикасно окончање истражних и судско-тужилачких поступака без селективности, као и одговарајуће казне за све оне за које се докаже да су починили тешка дјела против здравља људи. Напомиње и да у потпуности разумије гнијев грађана који позивају на мирне протесте.

 „У циљу потпуног расветљавања ове огромне афере, поздрављам досадашње радње јавног тужилаштва и Министарства унутрашњих послова. Истовремено, позивам на брзо и ефикасно окончање истраге и судско-тужилачког поступка без селективности и одговарајућег кажњавања свих за које се докаже да су починили тешка дјела против здравља људи...", навео је, између осталог, Пендаровски.

Премијер Димитар Ковачевски поновио да нико неће бити поштеђен у овој истрази и да ће они који су умијешани у криминал одговарати. Упозорио је да неће бити дозвољени политички притисци без обзира на то да лии долазе из власти или опозиције.

"Онај ко је погријешио мораће да одговара", рекао је Ковачевски.

На основу до сада објављених информација, констатују скопски медији, криминал на Клиници за онкологију није био могућ без ангажовања највиших представника власти.

Подсјећају да је у протеклих пет година, колико је трајала ова криминална активност на Клиници за онкологију, промијењена три министра здравља и то: Венко Филипче, Беким Сали и садашњи Фатмир Мајити.

Медији наводе да они не само да нису регулисали производњу цитостатика, већ су именовањем Нехата Нухија из ДУИ за организационог директора клинике помогли криминалном ланцу.

У јавности се појавила и информација да су Нухијеви штабови од својих рођака направили списак лажних обољелих од рака и тако обезбиједили додатну количину цитостатика за црно тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана