Скандал у Хрватској: Награђеног дизајнера кованице евра оптужују за плагијат

Срна
Скандал у Хрватској: Награђеног дизајнера кованице евра оптужују за плагијат

ЗАГРЕБ - У Хрватској је избио скандал након што је откривено да је награђени дизајн будуће кованице евра сличан фотографији куне која се може наћи на интернету.

Корисници друштвених мрежа указивали су на сличности куне са дизајна и фотографије на интернету посебно када је ријеч о пози куне и грани дрвета на којој се налази, али и ситнијих детаља, попут положаја репа или бијеле боје на врату животиње, преноси портал „Индекс“.

Аутор фотографије куне са интернета Шкот Јан Лич и сам се укључио у расправу на „Твитеру“ након што му је једна особа написала да се нада да га је аутор дизајна хрватске кованице евра контактирао и платио за права фотографије.

-Хвала што сте ми јавили. Не знам шта могу да учиним, можда ми пошаљу бесплатну кованицу - написао је Лич.

Хрватска народна банка расписала је у августу прошле године конкурс за избор дизајна националне стране еврокованица, који је трајао до половине септембра.

Побједник на конкурсу био је Стјепан Прањковић, који је за дизајн спорне хрватске кованице евра добио 70.000 куна. Његова друга два рјешења освојила су друго мјесто, а за свако од њих је добио по 35.000 куна, односно укупно 140.000 куна.

Међутим, откривено је да је Прањковић раније у једној „Фејсбук“ групи питао за савјете у вези резања фотографија у фотошопу јер „дизајнира неке новчиће“.

-Дизајнирам неке новчиће и морам примијенити свјетлосне ефекте на фотографију да добијем метални изглед. Пробао сам на неке друге начине, али ниједан од њих не изгледа довољно добро - навео је тада у коментару Прањковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана