Скандал потреса болницу у Загребу: Хирург оставио породиљи газу у стомаку упркос упозорењу

Г.С.
Скандал потреса болницу у Загребу: Хирург оставио породиљи газу у стомаку упркос упозорењу

Страној држављанки, која је завршила на хитном царском резу у болници у Загребу, љекар је у стомаку оставио стерилну компресу упркос упозорењу инструментарке да један тупфер недостаје.

Како пише Јутарњи лист, 11. јула, ради хитног царског реза, у болницу је примљена жена која је родила у 19.54 сата.

Сам захват прошао је уредно, а дијете је рођено здраво. На операционом листу, који испуњава љекар, уз остале податке стоји следеће: Ток операције: Инструменти и тупфери на броју”.

Будући да је пацијенткиња била под општом анестезијом, инструментарка је, као што је и правило, прије индукције анестезије испунила додатни документ на којем је уписала детаље о пацијенткињи прије првог хируршког реза и прије њеног напуштања сале.

Тако се након завршетка операције испуњава и рубрика у којој се пише број коришћених инструмената, а у овом их је случају било 30 прије и 30 послије операције, а игала седам. Што се тупфера тиче, почетни број је био два плус 20, али је завршни био два плус 19. Управо је бројка 19 заокружена, а стрјелица води до напомене исписане руком инструментарке: “Оператер обавијештен и упозорен прије шивења фасције”.

Рендген потврдио

Како Јутарњи преноси, ово питање се већ сљедећег јутра наметнуло на стручном колегијуму, гдје је одлучено да се пацијенткињи уради додатни рендген како би се отклонила сумња да је нестали тупфер у њеној утроби.

Рендген је потврдио оно што је инструментарка од почетка говорила и пацијенткиња је у 17.30 сати, непуна 24 сата након порођаја, поновно завршила на операционом столу, а тупфер је пронађен између утеруса и сигме. Захват је, срећом, уредно прошао. Из болнице нису одговорили на питања Јутарњег, а како незванично сазнају, Управа је упозната са инцидентом и покренут је болнички надзор.

Јутарњи даље пише, позивајући се на незванична сазнања, да су на Операционом листу била потписана два примаријуса који наводно нису били на операцији, па чак ни у болници јер се све догодило у вријеме дежурства.

Како наводе, ово је пети сумњиви случај у само шест мјесеци који је потресао Хрватску.

Прво се у јавности појавила информација да је двоје пацијената преминуло на Обједињеном хитном пријему, а да нико од особља то није примијетио. Информација се, нажалост, показала тачном. Један старији мушкарац преминуо је природном смрћу од застоја срца док је чекао санитетски превоз, а управо је возач санитета утврдио смрт.

У другом случају преминуо је мушкарац којег је у раним јутарњим сатима пронашла кћерка у чекаоници покрај апарата за кафу, на истом мјесту гдје га је оставила око 22 сата вече прије, када јој је болничко особље рекло да нема потребе да чека. Тај мушкарац је преминуо од шока изазваног крварењем због чира на желудцу и угушио се. Тим случајем се бавила здравствена инспекција, али је случај завршио и у полицији и Општинском државном тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана