Сјеверна Македонија добила Пржинску владу, 100 дана прије избора

Танјуг
Сјеверна Македонија добила Пржинску владу, 100 дана прије избора

Собрање Сјеверне Македоније са 101 глас “за” данас је изабрало техничку, такозвану Пржинску владу која треба да организује превремене парламентарне изборе договорене за 12. април

Собрање Сјеверне Македоније са 101 глас “за” данас је изабрало техничку, такозвану Пржинску владу која треба да организује пријевремене парламентарне изборе договорене за 12. априла.

Такозвана Пржинска влада на челу са досадашњим министром унутрашњих послова Оливером Спасовски изабране је без уздржаних и против.

Технички премијер Спасовски је у свом експозеу истакао да се Сјеверна Македонија налази у изузетно битном период када се очекује несметано функционисање свих институција, преносе македонски медији.

“Ово је вријеме када треба да се организују фер и демократски избори, али и да се заврше активности за учлањење у НАТО и ЕУ”, рекао је Спасовски.

Нови замјеник премијера ће бити досадашња министарка рада и социјалне политике Мила Царовска, док ће на њено мјесто доћи Рашела Мизрахи из редова опозиционог ВМРО-ДПМНЕ.

Технички министар унутрашњих послова ће бити, такође, кадар из ВМРО-ДПМНЕ Накје Чулев, иначе припадник безбједносних служби у Сјеверној Македонији.

Ово је други пут у тој земљи да се формира техничка, такозвана Пржинска влада 100 дана прије одржавања избора у циљу спровођења фер и демократских избора.

Прва таква влада је формирана на парламентарним изборима у 2016. години као ријешење политичког договора између тадашњег премијера Николе Грујевског и тадашњег шефа македонске опозиције Зорана Заева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана