Сјеверна Кореја испалила ракету, САД и Сеул забринути

Тањуг
Сјеверна Кореја испалила ракету, САД и Сеул забринути

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја је данас испалила балистичку ракету са своје источне обале, само неколико сати прије него што је предсједник Јужне Кореје Мун Џае Ин присуствовао церемонији отварања радова на жељезничкој линији за коју је изразио наду да ће повезати подијељено Корејско полуострво, јавља Ројтерс.

Претпоставља се да је пројектил испаљен из унутрашњости територије Сјеверне Кореје, преко источне обале, у море, саопштио је Начелник здруженог генералштаба Јужне Кореје.

Како се наводи у саопштењу јужнокорејске војске, ракета је испаљена из провинције Јаганг на сјеверној граници земље са Кином, из исте провинције у којој је Северна Кореја тестирала своју прву хиперсоничну ракету у септембру.

Прво лансирање Пјонгјанга од октобра услиједило је након новогодишњег обећања сјевернокорејског вође Ким Џонг Уна да ће ојачати војску у одговору на нестабилну међународну ситуацији проузроковану заустављеним преговорима са Сеулом и САД.

У обраћању уочи Нове године, сјевернокорејски лидер није посебно поменуо ракете или нуклеарно оружје, али је поручио да се одбрана земље мора појачати.

Сједињене Државе осудиле су лансирање балистичких пројектила Северне Кореје, а у изјави портпарола Стејт департмента Неда Прајса наводи се да је Пјонгјанг овим, како је рекао, "претећим чином", прекршио више резолуција Савјета безбједности УН.

Прајс је, такође, позвао Пјонгјанг на поновни дијалог, наводи Ројтерс.

Неколико сати након лансирања, предсједник Мун је посетио јужнокорејски град Госонг на источној обали, у близини границе са Пјонгјангом, гдје почињу радови на изградњи нове жељезничке линије коју је назвао "одскочном даском за мир и регионалну равнотежу" на полуострву.

Током обраћања на свечаности, Мун је признао да је данашње лансирање изазвало забринутост због подизања тензија и позвао Сјеверну Кореју да уложи искрене напоре у обнави дијалога.

Поновно повезивање двије Кореје жељезницом било је централно питање на састанцима између Кима и Муна 2018. године, али ти напори су били без успјеха јер су преговори који су имали за циљ да убиједе Сјеверну Кореју да преда нуклеарно оружје у замјену за ублажавање међународних санкција прекинути 2019. наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана