Сјећање на Србе страдале у усташком покољу у Пркосу

Срна
Сјећање на Србе страдале у усташком покољу у Пркосу

ЗАГРЕБ - За готово 1.500 српских жртава које су убијене у усташком покољу на Кордуну, у селу Пркос, данас је одржан комемортавини скуп у Пркосу Ласињском.

Усташки покољ нас српским народом на том дијелу Кордуна почео је 21. децембра 1941, а трајао је до Божића 7. јануара 1942.

Мјештанка Пркоса Ласињског Даница Мичић рекла је да су само из тог села побијене 572 особе, међу којима 226 дјеце у доби до 14 година, а поубијани су и мјештани из српских села Стипана, Дугог Села, Трепче и Сјеничака.

У спомен-костурници у Пркосу су посмртни остаци 478 жртава.

Комеморативни скуп организовало је Српско народно вијеће у сарадњи с удружењима антифашиста.

Замјеник карловачког жупана Дејан Михајловић рекао је да су на том подручју “људи страдали од људских звијери” и да је немогуће схватити како је такав чин уопште био могућ.

За спомен-костурницу је рекао да је то и учионица на отвореноме, у којој посебно млади нараштаји могу научити што је човјек у стању учинити човјеку, пренијели су хрватски медији.

“Наш систем образовања је, нажалост, заказао, и не учи дјецу о томе што се догађало у Другоме свјетском рату”, рекао је Михајловић и додао да се истина мора ширити, али с намјером да се неко осуђује или мрзи.

Начелник општине Ласиње Марио Перчић изразио је жаљење због почињених злочина и наду да се тако нешто никад неће поновити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана