Сјећање на крвави лички септембар

Агенције
Сјећање на крвави лички септембар

Београд - Хрватска војска је прије 26 година, 9. септембра 1993. извршила агресију на српска подвелебитска села под заштитом УН у Медачком џепу и сравнила их са земљом по систему “спржене земље”, саопштено је из Информационо-документационог центра “Веритас” из Београда.

Хрватска војска је у нападу на Дивосело, Читлук и Почитељ, јужно и југоисточно од Госпића, пљачкала, палила, убијала и клала цивиле, војнике и милиционере. Убијено је 88 Срба, од којих 17 жена.

Злочини у Медачком џепу одвијали су се наочиглед УНПРОФОР-а, који је покушао да преузме контролу, што су и успјели након тродневних борби са хрватском војском и полицијом. Командант УНПРОФОР-а генерал Жан Кот 19. септембра 1991. послије обиласка уништених села, изјавио је: “Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо прошли. Разарање је потпуно, систематско и намјерно”.

Тужилаштво Хашког трибунала је за злочине оптужило хрватске генерале Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца.

Бобетко је умро 2003. године, а Хашки трибунал је 2005. предмет пребацио у надлежност хрватског правосуђа, које је Адемија ослободило оптужби, а Норца осудило на седам година затвора.

Врховни суд Хрватске казну је смањио на шест година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана