Сисак: Србин ослобођен оптужбе

Танјуг
Сисак: Србин ослобођен оптужбе

Сисак - Након трећег поновљеног поступка на жупанијском суду у Сиску, Србин Раде Миљевић из Глине неправоснажно је ослобођен оптужбе за ратни злочин над цивилима.

Предсједница судског већа Мелита Аведић казала је да је у поступку доказано да је Миљевић 20. септембра 1991. као припадник јединица САО Крајине, из глинског ратног затвора извео затворене Хрвате Анту Жужића, Јанка Каурића, Милана Литрића и његовог сина Борислава, али није утврђено да их је предао другој јединици због ликвидације.

Иако су 1996. њихови лешеви ексхумирани на брду Погледић крај Глине, а онда и идентификовани, на суђењу није доказано постојање везе између њиховог извођења и ликвидације, јер је у свим доступним документима наведено да их одводе на размену у Книн.

Миљевић је први пут осуђен 2007. године на 14 година затвора, а након што је Врховни суд наредио обнову поступка, 2008. године је осуђен на 12 година затвора.

Врховни суд је укинуо и ту пресуду већа за ратне злочине жупанијског суда у Сиску и овај пут због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Миљевић је ухапшен у марту 2006. године, у истражном притвору провео је четири године и девет мјесеци, па је према закону пуштен да се брани са слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана