Широм Хрватске окупљања у знак солидарности након злочина у БиХ

ГС
Foto: 24sata.hr

ЗАГРЕБ - У градовима широм Хрватске данас је одржана акција "Сигурност жена је одговорност државе", у знак солидарности након троструког убиства у Босни и Херцеговини, а на окупљањима је од државе је затражено да предузме конкретне мјере за заштиту жена од насиља.

Један од захтева је да фемицид буде дефинисан као посебно кривично дјело у закону.

Женска удружења истичу да се на тај начин опраштају од брутално убијене Низаму Хећимовић и изражавају солидарност са женама у Босни и Херцеговини које траже већу ефикасност у заштити од насиља, преноси ХРТ.

Организаторке поручују да је насиље над женама најпредвидивији злочин због дуготрајности насиља блиског починитеља и заказивања система заштите, које претходи убојству.

У Загребу је акција одржана испред зграде Министарства правосуђа и управе, а Јелена Јанковић из Удружења жена Вуковар истакла је да насиље не погађа само жене у БиХ, него све жене и навела да је у Хрватској прошле године убијено 13 жена.

"Оно што тражимо је да Влада хитно оснује радну групу која ће радити на доношењу законских решења за регулисање фемицида, дефинисање фемицида као посебног кривичног дјела у Кривичном закону, доношење закона који ће регулисати све облике насиља над женама и ставити санкционисање насиља над женама искључиво у кривичну сферу, као и доношење националне стратегије која укључује све облике насиља над женама у складу са Истанбулском конвенцијом и са предвиђеним средствима за спровођење у државном буџету", рекла је Јанковић.

Низаму Хећимовић претукао је и убио 11. августа у Градачцу у БиХ невенчани супруг Нермин Сулејмановић, који је затим убио још два мушкарца, оца и сина, па извршио самоубиство.

Под истрагом је више полицијских службеника, а формиран је и предмет против судије која није одредила Сулејмановићу мјеру забране приласка невjенчаној супрузи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана