Сиријски побуњеници наоружани хрватским пушкама?

Јутарњи лист, Вечерњи лист
Сиријски побуњеници наоружани хрватским пушкама?

Загреб - Сиријски побуњеници наоружани су пушкама из Хрватске, а куповину оружја финансирала је Саудијска Арабија, пише “Њујорк тајмс”, преноси Јутарњи лист”.

Оружје је у Сирију наводно стигло још у децембру у пошиљци преко Јордана, а сиријски побуњеници су га користили у борби против режима предсједника Башара ал-Асада.

– Ова пошиљка знак је да неколико влада помаже активистима у Сирији након што је заустављена пошиљка оружја из Ирана – пише “Њујорк тајмс”.

Међутим, из Министарства одбране Хрватске демантовали су да је Хрватска продавала оружје сиријским побуњеницима.

– Нисмо их опскрбљивали оружјем – рекла је портпарол министарства Данијела Баришић.

Игор Табак, војни аналитичар, каже како након раздобља када су бивше земље Југославије продавале оружје из рата на црним тржиштима, Хрватска сада улази у Европску унију и чврсто се придржава међународних права о трансферу оружја.

– Не могу замислити да су веће количине оружја отишле из земље, а да држава то није санкционисала. Не кажем да није немогуће, али је мало вјероватно – рекао је.

“Вечерњи лист” раније је писао како наводно радило о протуоклопним бацачима РПГ-22, М79 (Оса), М60 бестрзајном топу и бацачу граната РБГ-6, али могуће је да је то оружје стигло у руке сиријских побуњеника једино ако га је послала нека од држава у које је оружје из Хрватске стигло легалним путем.

–  Нема шансе, нити један метак, комад било старог, било савременог оружја произведеног у Хрватској, или залиха којих се Хрватска жели ријешити не може без контроле изаћи из земље, а тврдимо да преко Хрватске нити једној од сукобљених страна у Сирији није отишао комад оружја – рекао је неименовани високи државни службеник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана