Сиријац тужи Хрватску на Европском суду за људска права

GS
Foto: FB

ЗАГРЕБ - Сами Баркал, избјеглица из Сирије, који је тајно снимио хрватску граничну полицију како млати људе из његове групе, тужио је Хрватску пред Европским судом за људска права.

Овај ће Сиријац, данас с адресом у Њемачкој, ако добије на суду, присилити хрватску владу да се ријеши проблем праксе насилних пуш-бекова у БиХ. Баркалов снимак на којој хрватска полиција удара мигранте први је објавио британски "TheGuardian". 

"Нисам могао заборавити искуство на граници. Снимио сам тај видео јер сам желио да људи схвате шта нам се догађа и како се играју нашим животима као да ништа не вриједе. Шта још можемо учинити да то престане? Желимо ли заиста границе са зидовима, насиљем и отпором? Или желимо пронаћи хуманији начин?" рекао је Баркал за "Gardijan".

Млади Сиријац је 2014. напустио Кобане у својој земљи када је Исламска држава почела с бомбардовањем курдских села. Тада је имао 13 година. С породицом је стигао у Турску, гд‌је је радио на пољу од 02.00 ујутро до 20.00 сати. За "TheGuardian" је казао да се његова породица вратила у Сирију, али да он то није учинио јер би повратак за њега значио регрутацију у војску.

Остао је радити у Турској у нехуманим условима и тада му је постало јасно да тамо неће наћи посао с нормалним условима. Због тога је с групом избјеглица опасном Балканском рутом кренуо према Европи и бољем животу. 

На Балканској рути мигранте дочека хрватска гранична полиција која их насилним методама враћа у БиХ. Тамо живе распоређени у камповима у неадекватним условима, без заштите и гријања на ниским температурама. Баркал је имао шатор, али говори да је пуно људи спавало у блату импровизованог кампа.

Баркал је у новембру 2018. покушао пријећи границу с групом тражилаца азила из сјеверне Африке. Он је био најмлађи у групи, а одрасли су му предложили да остане, у случају да их заустави хрватска полиција. У једном тренутку је младић зачуо крикове, а потом се сакрио у грмље и почео снимати.

На снимку коју је објавио "TheGuardian" чује се како Баркал говори: "Хрватска полиција их зауставља. Ломе људима кости." Пар минута касније тројица мушкараца из његове групе изашла су из шуме с лицем пуним модрица, крвавих уста и носева и са сломљеним ребрима. 

Таквим пуш-бековима крши се међународно право, према којем тражиоци азила морају имати прилику поднијети свој захтјев за азилом након што се нађу унутар граница земље. У то вријеме је Баркал био малољетан.

Адвокат Европског центра за уставна и људска права (ECCHR), Карстен Герике заступа Баркала и још двоје Сиријаца у њиховом случају пред Европским судом за људска права. Организација за коју адвокат ради је независна и невладина, а циљ јој је спровођење људских права правним средствима. 

Хрватска је цијело вријеме, упркос свједочењима бројних хуманитарних радника и новинара, порицала да је враћала тражиоце азила у БиХ и да је полиција против њих користила насиље.

Европски суд за људска права мора утврдити је ли Хрватска повриједила Баркалова права незаконито га протјеравши у БиХ док је био малољетник. У случају да се то покаже тачним, од Хрватске би се тражила гаранција да се таква кршења више неће догодити те би морала израдити акциони план и доставити извјештаје о његовом спровођењу, преноси "Index".

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана