Син моћног ХДЗ-овца направио листу за одстрел ученика, али је све је заташкано

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Ученик шестог разреда основне школе (рођен 2011.) из једног славонског града саставио је листу за одстрел десетак својих вршњака, а на првом мјесту се налазила дјевојчица из његовог разреда, пише хрватски портал Телеграм и истиче да школа овај случај није пријавила надлежнима, већ је ученик само пребачен у другу школу.  

Проблем је, кажу, ријешен тако што су родитељи дјечака позвани у школу на разговор са директорком, психологом и педагогом, након чега је хитно премјештен у другу школу, у истом граду. 

Дјечаков отац је политички врло утицајна особа, члан је владајућег ХДЗ-а на високој функцији, објавио је хрватски портал Телеграм, којем су позната имена свих актера, али због чињенице да се ради о малолјетној особи не наводе податке који би могли да открију у коме је ријеч.

У подужем разговору с дјечаковим оцем у његовој канцеларији он је, пише Телеграм, признао да је понашање његовог сина према вршњацима у школи проблематично и да није од јуче.

Телеграм је сазнао да се први озбиљан изгред, због којег су родитељи позвани у школу, а ученик је добио писану опомену, догодио већ у другом разреду основне школе. Отац додаје да је дјечак био подвргнут психијатријском и психолошком тестирању, али се показало да су налази били у реду. Признаје да је син склон вршњачком насиљу, али оправдава то тврдњом да је у школи постао синоним проблематичног ученика, па му се стављало на терет и оно за шта није крив. Каже да је о синовљевом понашању раније био обавјештен и Центар за социјалну заштиту.

Када се појавила прича о списку за ликвидацију (његов отац говори о “наводном списку” јер га, каже, није видео), након што су он и супруга позвани у школу, сам је предузео потребне мјере, па су дјечака одвели у Загреб на преглед у Поликлинику за заштиту дјеце Града Загреба код психолога. Ишао је на третмане, више су га пута возили у Загреб, гдје је установљено да је с дјечаком све у реду, испричао је отац.

Ипак, каже, супруга и он су због мира родитеља у школи у којој се догодио инцидент премјестили дечака у другу. У школи коју сада похађа тај дјечак ради и његова мајка. 

“У новој средини добро се снашао и није било инцидената”, тврди његов отац у разговору са новинаром Телеграма. Осим тога, додао је, ми у кући немамо оружје, па нашу реакцију сматрам примјереном.

Родитељи деце са списка кажу да им није било нимало свеједно. 

“Били смо јако узнемирени и разочарани понашањем школе, која није озбиљно схватила ученикову пријетњу”, кажу родитељи. Бојали су се, додају, и лакнуло им је када је ученик отишао у другу школу.

Једна од упућених особа је за Телеграм рекла да је директорка школе у блиским родбинским односима с бившим истакнутим политичарем, који је члан исте странке као и отац проблематичног ученика, па се све покушало заташкати, умањити и свести на дјечји несташлук. Такође, додаје, директорка школе није било у интересу да се случајем позабаве Центар за социјалну заштиту, полиција и Државно тужилаштво. Зато је пронађено рјешење: проблематичног ће ученика премјестити у другу школу.

Из школе прво нису реаговали на новинарске упите, да би на крају ипак огласили:

“(...) можемо вас обавестити да о наведеном догађају немамо сазнања све до вашег упита, јер наводни попис који Ви спомињете нико није видио те се све заснива на ‘рекла-казала’. Оно што нам је познато јесте то да је ученик за којег претпостављамо да је ријеч, навели сте прелазак у другу школу Шу одговору наводе име те школеЋ имао сукоб с једним од својих вршњака. У таквој ситуацији позивамо родитеље на разговор, што смо учинили и у овој ситуацији. Родитељи су самоиницијативно одлучили да дијете пребаце у другу другу школу, јер су сматрали да ће промјена средине позитивно утицати на дијете.”

Иако је отац тврдио да је подручни Центра за социјалну заштиту раније био упознат с проблематичним понашањем његова сина, за шта је накнадно појаснио да се радило о инциденту док је дјечак похађао други разред основне школе (ради се о крајње вулгарном понашању према учитељици), из Централне службе Хрватског завода за социјални рад Телеграму су одговорили да стручни радници надлежног подручног уреда немају никаква сазнања о овој ситуацији.

Додали су и да у односу на тог малолјетника нису предузимане мјере породично-правне заштите у надлежности Хрватског завода за социјални рад.

Из Општинског државног тужилаштва само су пребацили лоптицу на школу и рекли да их закон спречава да дају било какав одговор на питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана