Син богаташа у Хрватској примао стипендију за сиромашне

ГС
Син богаташа у Хрватској примао стипендију за сиромашне

ЗАГРЕБ - Томислав Ковачевић, син босанско-херцеговачког предузетника, ове године пријавио се за стипендију у Хрватској као социјални случај и студент Факултета саобраћајних наука у Загребу. И добио ју је. Скандалозни случај открио је портал "херцеговина.инфо".

Породица Ковачевић из Томиславграда има милионе на рачуну, четрдесетак аутобуса, већи број комбија, багера и луксузних аутомобила, компаније с годишњим приходима у милионима, грађевинску фирму у Хрватској. Прије десет година за вјенчање једног од чланова фамилије изнајмили су хеликоптер.

Томислав, који се пријавио за стипендију за студенте слабијег имовинског стања, син је Ивана Ковачевића, главе породице Ковачевић који тврди да није имао појма да му се син пријавио за стипендију у Хрватској. Вратио је сав новац, пише "херцеговина.инфо".

Како је уопште добио стипендију?

Томислав има двојно држављанство, а један од главних услова за стипендију је да приходи у домаћинству не прелазе 289.16 евра.

Како се за стипендију пријавио као хрватски држављанин с пребивалиштем у Републици Хрватској и како је у пријави навео чланове домаћинства који такође имају пребивалиште у РХ, приходи из БиХ нису били видљиви пореској управи Хрватске.

Јавио се и отац: Извињавамо се

"Ја лично, али ни нико други из породице, нисам уопште знао за ту чињеницу. Након објаве на порталима ја сам се лично информисао и остао затечен. Због тог пропуста и због наведене чињенице ја се лично и у име фамилије Ковачевић извињавам прије свега министру Фуцхсу. Одмах након сазнања ја сам ступио у контакт с Министарством наука и образовања Републике Хрватске, од којих сам добио све тражене податке.

Након провјере података ми смо без одлагања сав исплаћени новац вратили на рачун државног буџета Републике Хрватске, тако да с правом могу рећи да у наведеном случају није настала никаква материјална штета било коме. Иако смо прозвани морам констатовати да су новинари, што се тиче стипендије и при томе настале слике, у праву. Ја им се захваљујем на неугодном поучку.

Оно што је законито не мора увијек бити и етички исправно. У овом случају се радило о грешци коју ја као отац и ја као власник компаније не поричем нити желим оправдавати. Надамо се да ће из овога извући поуку и преузети дио своје одговорности" написао је, између осталога, Иван Ковачевић, додавши како је његов син добио стипендију законито, али неетички преноси "Херцеговина.инфо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана