Шимпрагa: Процесуирање ратних злочина је испит зрелости за државу

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЗАГРЕБ- Процесуирање ратних злочина је испит зрелости за државу, изјавила је потпредсједница хрватске владе из СДСС Ања Шимпрага поводом комеморације за цивилне жртве убијене током и након Олује у селу Плавном и његовом засеоку Грубори, поред Книна.

По разбацаним засеоцима Плавна у том периоду страдало је више од 30 цивила, а убијени су и болесни и стари. Шимпрага је рекла да неправде и зло који су се догодили хрватском становништву на овом простору почетком деведесетих не могу и не смију бити оправдање ни за један злочин.

"Процесуирање ратних злочина није само питање истине, правде и задовољштине породица жртава, већ испит зрелости за нас и нашу државу да покаже да стоји иза ријечи које слушамо - да ратни злочин не стари, да су све жртве исте и да су сви људи равноправни", поручила је.

Бол породица које су изгубиле своје најмилије повећава се сваком неправедном одлуком судова, сваком бирократском препреком у повратку те сваким изливом мржње према Србима, додала је.

"Правде још нема, а закон ћутања јачи је од части и истине", упозорила је Шимпрага и истакла да ни 27 година од Олује злочини против цивилног становништва нису процесуирани.

Подигнуто је тек неколико оптужница за ратне злочине над Србима, а суђења су резултирала с тек двије осуђујуће правоснажне пресуде за злочине у Прокљану и Мандићима и злочин у Кијанима код Грачаца.

Шимпрага је истакла да историја на може промијенити ни вратити мртве, али можемо, казала је, вратити живот у напуштена села. Изразила је увјерење да је почетак конкретних радова на ревитализацији Грубора на видику и да ће се сљедеће године на ову тужну годишњицу видјети прво свјетло у првој од обновљених кућа.

Она се присјетила и хрватских жртава Шкабрње и осталих мјеста гдје су током деведесетих убијани Хрвати.

Посланик и предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац навео је да је ова бројка од тридесетак убијених током и након Олује нажалост уобичајена за подручја Лике, Далмације, Кордуна и Баније.

"Овако грозан масакр великог броја људи не смије служити никоме као повод за ширење мржње, али нити као повод за прећуткивање да је злочин почињен и избјегавање моралне одговорности", поручио је Пуповац, пренијела је Хина.

Пуповац каже да нерјешена питања ратних злочина нарушавају однос Хрватске и Србије.

Говорећи о злочинима у Груборима рекао је да упркос обећањима цивилне и полицијске власти тог подручја нису провеле истрагу нити обрадиле и сачувале мјесто злочина.

Хрватски и хашки судови установили су да је злочин почињен и да су га починили припадници АТЈ Лучко, али све је правосудно завршило ослобађајућим пресудама због недостатка доказа.

Пуповац је навео да је прије двије године направљен важан корак према помирењу и грађењу бољих хрватско-српских односа, али да неријешена питања ратних злочина у односима Хрватске и Србије, "као што видимо, чујемо и знамо", додао је, озбиљно нарушавају оно што је постигнуто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана