Шеста оптужница против Санадера

Aгенције
Шеста оптужница против Санадера

Загреб - Жупанијско државно тужилаштво у Загребу подигло је још једну у низу оптужница против бившег премијера Иве Санадера. Ријеч је о "случају ТЛМ-ХЕП" и шестој оптужници против бившег лидера ХДЗ-а.

Овај пут, Санадера терете да је подстицао Ивана Мравка, некадашњег предсједника управе ХЕП-а, на злоупотребу положаја и овлашћења. Према наводима оптужнице, Мравак је на Санадеров наговор од 2004. до 2009. године продавао струју "Алуминију" из Мостара по знатно нижим цијенама од тржишних.

На тај начин, сматра тужилаштво, ХЕП је оштећен за 650 милиона куна (85 милиона евра).

Иначе, како су у другом поступку за исту ствар оптужени Иван Мравак, Иван Капулар и Зденко Јурчић те како та оптужница још није постала правоснажна, вјероватно ће се у догледно вријеме та два поступка спојити. Тим више што Санадера терете да је подстицао Мравка, а сам Мравак је током истраге инспекторима испричао да је на Санадеров наговор и по његовој наредби склопио уговор који је био штетан за ХЕП.

ХЕП је 2008. године одлучио да повиси цијене такозваним повлашћеним купцима међу којима су били "Диоки" и "Дина Петрокемија". На Јежићеву молбу Санадер је од Мравка тражио да компанијама његовог тадашњег пријатеља снизи цијену струје, што је Мравак и учинио без знања остатка ХЕП-ове управе. Незаконита погодба је, по тврдњама тужилаштва, трајала 2008. и 2009. године.

Против Санадера до сада су подигнуте оптужнице у случајевима "Хипо" и "Ина  МОЛ", "Фими-медија", "Планинска" и "ХЕП  Диоки". За афере "Хипо" и "Ина - МОЛ" неправоснажно је осуђен на десет година затвора.

Суђења за афере "Фими-медија" и "Планинска" су у току, с тим да би неправоснажна пресуда за "Фими медију" могла бити донесена најкасније до краја године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана