Шест милијарди евра за регион: ЕУ реформама условљава исплате

Танјуг
Шест милијарди евра за регион: ЕУ реформама условљава исплате

БРИСЕЛ - У Бриселу је данас почео радни ручак лидера Западног Балкана са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Како је најављено, на састанку ће се сагледати односи и сарадња ЕУ и Западног Балкана у контексту Плана раста за Западни Балкан.
Састанку присуствују предсједник Србије Александар Вучић, премијери Албаније, Сјеверне Македоније и Црне Горе Еди Рама, Христјан Мицкоски и Милојко Спајић, као и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Сви партнери са Западног Балкана имали су обавезу да предају Бриселу реформске агенде, предвиђене Планом раста за Западни Балкан, којим се региону, укључујући Србију, омогућава приступ додатној финансијској помоћи од шест милијарди евра у периоду од 2024. до 2027. године.
Исплата средстава зависи од успјешне примјене реформи наведених у реформској агенди сваке земље кориснице.

Европска комисија тренутно завршава своју процјену реформских агенди које су поднијели партнери са Западног Балкана. Када Европска комисија заврши с процјенама, Комисија ће консултовати државе чланице ЕУ током предстојећег одбора Инструмента за предприсутпну помоћ (ИПА), а у случају позитивног мишљења, Комисија ће прећи на усвајање и одобравање реформских агенди и, прије првих исплата, закључити уговоре о олакшицама и кредитима са сваким од корисника.

План раста за Западни Балкан заснован је на четири стуба, чији је циљ јачање економске интеграције партнера са Западног Балкана с јединственим тржиштем ЕУ, подстицање економске интеграције унутар региона кроз заједничко регионално тржиште, убрзање фундаменталних реформи и повећање финансијске помоћи за подршку реформама кроз Инструмент за реформе и раст за Западни Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана