Шест хрватских држављана на тлу ИС, осам се бори у Украјини

Агенције
Шест хрватских држављана на тлу ИС, осам се бори у Украјини

Загреб- На подручју Исламске државе налази се шест хрватских држављана, док се у украјинским јединицама бори њих осморо, објавила је ХТВ извјештај хрватске Безбједносно-обавјештајне агенције (СОА).

У том јавном извјештају, који је фокусиран на стање безбједности у Хрватској и окружењу, СОА оцјењује да је терористицка пријетња на хрватској територији ниска, али да постоји ризик, првенствено Хрватске као чланице NATO-а и Европске уније, од исламистичких терористичких организација.

СОА наводи такође да је број присталица радикалног тумачења ислама у Хрватској мали, неколико десетина лица, а већина њих нису поборници терористицких метода дјеловања, пренијела је ХТВ.

"Процјењујемо да за сада нема директне пријетње сигурности Републике Хрватске од џихадиста у Сирији или повратника, међутим не смије се искључити могућа пријетња тзв. вукова самотњака. То су особе које су спремне самоиницијативно и самостално извршити терористицки напад, без подршке неке терористичке организације, а коју је врло тешко открити", пише у извјештају.

Како се наводи, на територији Исламске државе борави шесторо хрватских држављана, од којих већина није живјела у Хрватској, али имају двојно држављанство.

"Процес радикализације одвијао се у иностранству одакле су и отишли на територију под контролом ИСИЛ-а. За двије особе је утврђено да су учествовале у борбеним активностима", наводи се у извјештају.

СОА је детектовала малољетника с намјером да се придружи исламистицким групама у Сирији које дневно објављују преко 90 хиљада порука на друштвеним мрежама.

"С подручја Европе број бораца на страни тзв. Исламске државе попео се на око 4.500", наводи се у извјештају.

Хрватски држављани учествују и на украјинском ратишту гдје се у саставу њихових јединица тренутно налази осам хрватских држављана. Иако је екстремизам у Хрватској маргиналан, у СОИ су уочили континуирано дјеловање припадника десног и лијевог екстремизма.

СОА открива да је Хрватска изложена обавјештајном дјеловању држава које ЕУ и NATO перципирају као безбједносну претњу или изазов.

"Обавјештајни представници ових држава при томе, у правилу, дјелују као дипломати , али користе и друге начине прикривања свог стварног идентитета и намјера. У фокусу им је прикупљање разних информација па и индустријска шпијунажа. У свом раду ове стране службе злоупотребљавају хрватски медијски простор, па тако напримјер, настоје утицати на јавно мњење у погледу улоге NATO- а и ЕУ у активним кризним жариштима, представљајуци хрватску спољну политику и хрватске савезнике у негативном свјетлу", каже се у извјештају.

СОА стално ради на откривању корупције која је и даље видљива прији јавним конкурсима и склапањима послова погодбом, па наводи и случај прања новца кроз приватизацију фурне у сувласништву државе. Хрватска се налази на једном од кракова тзв. балканске кријумчарске руте. Осим дроге, користи се и за препродају оружја што су као профитабилну активност препознали припадници хрватског крим-миљеа и њихови сарадници из земаља окружења, преноси ХТВ.

Осим тога, криминалци из регије користе хрватску територију за скривање.

"Таква ће ситуација и даљње бити пријетња стању безбједности у Републици Хрватској, због опасности од ширења криминалних обрачуна и сукоба изван територија њихових матичних држава", наводи СОА.

СОА је прошле године обавила готово 6.000 безбједносних провјера што је највеци број провјера обављених у једној години. 

"Најбољи показатељ нашег рада јесте да је Хрватска у протеклој години била сигурна и стабилна држава, што је предуслов привредног и општег друштвеног напретка", изјавио је директор СОА Драган Лозанчић, пренијела је ХТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана