Шешељу понуђено привремено ослобађање

Срна
Шешељу понуђено привремено ослобађање

Хаг - Хашки трибунал позвао је Војислава Шешеља да се изјасни о могућности да буде привремено ослобођен до изрицања пресуде.

У јутрос објављеном документу, расправно вијеће позвало је Шешеља и тужилаштво да доставе своје погледе "на могућност пуштања оптуженог на привремену слободу".

Судије очекују Шешељев одговор у року од седам дана након што добије српски превод одлуке, јавља београдски медији.

Председавајући судија Жан-Клод Антонети навео је да је позив странама упућен зато што у овом тренутку није могуће "одредити тачан датум изрицања пресуде", јер је нови судија Мандиаје Нијанг затражио додатно вријеме да се упозна са предметом.

Шешељ се 23. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком трибуналу, гдје се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице која га терети за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања од 1991. до 1993. године у Хрватској, БиХ и Војводини.

Од тада је у притвору у Шевенингену, а његов предмет је и даље у претресном поступку који је почео 2007. године. Тужилаштво је крајем 2010. завршило изношење доказа, а оптужени, који се сам брани, није желио да износи никакве аргументе одбране.

Завршне ријечи одржане су у марту 2012. године, а изрицање пресуде било је заказано за 30. октобар 2013. Шешељ је, међутим, у јулу прошле године затражио изузеће судије Фредерика Хархофа због сумње у његову пристрасност.

Шешељ је навео да Хархоф на адресе 56 пријатеља и сарадника упутио писмо у којем је оцијенио да су ослобађајуће пресуде хрватском генералу Анти Готовини, бившем начелнику Генералштаба Војске Југослвије Момчилу Перишићу и бившем шефу Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу плод политички мотивисаног притиска предсједника суда Американца Теодора Мерона, на колеге.

Суд је прихватио Шешељев захтјев и, умјесто Хархофа, именован је судија Нијанг.

Оптужени је почетком године затражио да буде ослобођен или да суђење почне испочетка, јер, како је навео, није правично да поступак буде настављен уз судију који није пратио поступак од почетка.

Одвојено од оптужнице за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања, Шешељ је у три поступка осуђен због непоштивања суда, на 15, 18 и 24 мјесеца затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана