Шешељ поднио кривичну пријаву против Туђмана

Дубровачки вијесник
Шешељ поднио кривичну пријаву против Туђмана

Загреб - Повјереник аутохтоне Хрватске странке права Денис Шешељ поднио је кривичну пријаву против првог предсједника независне Хрватске Фрање Туђмана оптуживши га да је одговоран за геноцид, злочин против човјечности и ратно профитерство, преноси “Дубровачки вијесник”.

Он сматра да је данашња Хрватска опљачкана, ресурси уништени и да новац од приватизације држе “проверени кадрови бившег режима и њихова дјеца”.

Туђман је, пише у пријави, као мајор злогласне ОЗНЕ на приједлог некадашњег доживотног предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита у јануару 1945. године убачен у Врховни штаб Народно ослободилачке борбе (НОБ).

- Знајући да се Блајбуршки покољ догодио у мају 1945. године, а ОЗНА се није бавила кувањем хране партизанским јединицама разложно и логично закључујем да је тада врло необразовани, али касније чином унапређени Туђман, учествовао у покољу над хрватским цивилима - наводи Шешељ у пријави.

Ни након 23 године од стварања такозване независне државе није процесуиран ниједан злочинац, стоји у пријави, јер за то није било политичке воље, а знајући да је власт у Хрватској држао најмлађи и најоданији Титов генерал Туђман, долазим до закључка да је он заправо штитио своје најближе сараднике, али и самог себе као налогодавца и извршитеља.

Шешељ, иначе праваш, сматра како је хрватска држава заправо нестала те да је хрватска држава уписана као приватна корпорација.

Шешељ сматра да се Туђман само скривао “под кринком Оца домовине” али заправо је приватизовао Хрватску.

Исто тако, тврди Шешељ, аболирано је преко 5.000 ратних злочинаца који су сада угледни чланови друштва.

- Убица у Блеибуршком покољу у мају 1945, године, повукао је и сада окидач, сада је извршио геноцид и покољ над цијелим народом - тврди Шешељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана