Шеријатски закон, па прекид ватре

Агенције
Шеријатски закон, па прекид ватре

Исламабад - Пакистански талибани изнијели су услове за успостављање прекида ватре, међу којима су усвајање шеријатског закона и прекид веза са САД.

Талибани су у писму упућеном пакистанском дневнику "Њуз" изнијели захтјев да Пакистан прекине своје учешће у рату у Авганистану и да пажњу усмјери на рад "освете" против Индије, пренијеле су агенције.

Писмо, које је упутио портпарол талибана Амир Муавија, објављено је у вријеме када се у Авганистану пажња преусмјерава са војног притиска припадника NATO на могуће мировне разговоре и усљед спекулација о расколу у врху пакистанских талибана.

Војни званичници изјавили су током протеклог мјесеца да је лидер пакистанских талибана Хакимула Мехсуд изгубио оперативну команду и да је преузео његов замјеник Вали ур Рехман за кога се сматра да је отворенији за мировне преговоре са пакистанском владом. Талибани су негирали да је Мехсуд изгубио команду.

Пакистански талибани су одвојени покрет и у савезништву су са авганистанским. Познати су по имену Техреке талибан Пакистан и раније су покретали смртоносне нападе против пакистанске војске и цивила.

- То је гомила криминалаца. То нису авганистански талибани и нису отворени за преговоре. Нико не може сличну понуду да схвати озбиљно. Техреке талибан Пакистан нису одговарајућа страна и сигурно нису неко с ким би било која влада преговарала - рекао је вишерангирани званичник пакистанске владе, који је понуду пакистанских талибана оцијенио као "бесмислену".

Авганистан       

У јучерашњем нападу талибана на полицијски пункт у Авганистану убијена су четири полицајца. Напад је изведен уз помоћ екстремисте који се раније инфилтрирао у полицију, пренијеле су агенције. Нападачи су пред зору отворили ватру на пункт у округу Трин Кот, забаченој области у провинцији Урузган, и убили полицајце на спавању.

Портпарол полиције Фарид Ахмад рекао је АФП-у да је један полицајац побјегао с побуњеницима и да је он био један од талибана који се инфилтрирао у полицијске редове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана