Сељаци нису добили одговор од Милановића

Jutarnji.hr
Сељаци нису добили одговор од Милановића

Загреб - Славонски пољопривредници прекинули су блокаду улаза и излаза на аутоцести А3 код чворишта Нова Градишка, Лужани и Велика Копаница, а неслужбено се дознаје да ће удруге пољопривредника на данашњем састанку у Новој Градишки одлучити о прекиду двоседмичног протеста, те борбу наставити правним путем.

Још у недјељу демонстранти су се повукли с цесте Гундинци-Сикиревци, а неслужбене су најаве како ће се данас повући и с других протестних пунктова уз цесте у Славонији.

У Новој Градишки је око 11 сати почео састанак кооординације сељачких удружења на којем се одлучује шта даље.

- Одговор од предсједника Владе Зорана Милановића још нисмо добили. На састанку ће бити ријечи о начину на који ћемо наставити борбу за остварење наших права, изјавио је Драгутин Дукић, члан координације из Пожешко-славонске жупаније.

Према неслужбеним информацијама, координација удружења пољопривредника данас ће донијети и службену одлуку о прекиду протеста те наставак борбе за своја права наставити правним путем.

Прије двије седмице пољопривредници су покренули протесте тражећи исплату другог дијела подстицаја (више од 700 милиона куна) те помоћ Владе око утврђивања откупне цијене пшенице, као и оставку ресорног министра Тихомира Јаковине.

Прошлоседмични састанак с министрима пољопривреде и финансија те откупљивачима пшенице сељацима није донио жељене резултате, те су пољопривредници јуче у Банске дворе донијели своје захтјеве које су упутили премијеру Милановићу.

Данас у 10 часова истекао је рок који су представници пољопривредника дали премијеру Зорану Милановићу да се изјасни њиховим захтјевима, но одговор из Владе нису добили, потврдио је за ХТВ и предсједник удружења Барањска бразда Петар Прањић.

Рекао је и како су се сељаци готово у потпуности повукли са улица. Видјели смо да нема смисла. Били смо спријечени у одласку у Загреб, но наша битка иде даље. Прво иде тужба због необјављивања података колико је ко добио подршке, односно колико је ко закинут. Знају да ако их објаве, имамо елементе за тужбу, изјавио је Прањић.

Премијер Милановић је синоћ у гостовању на ХТВ-у рекао да је пољопривреда специфична грана, јер је изложенија ризицима тржишта, али и истакнуо како се не може наставити досадашња пракса да се губици покривају из државнога прорачуна.

За прозивке демонстраната да је министар Јаковина нетранспарентно додјељивао подстицаје, премијер је казао како су то врло тешке оптужбе које нису доказане те како лично не вјерује да је то министар чинио, већ да ради добар посао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана