Селак на обиљежавању Дана сјећања на логор Јадовно

ГС
Селак на обиљежавању Дана сјећања на логор Јадовно

ЈАДОВНО - Горан Селак, предсједник Социјалистичке партије Српске, присуствовао је данас обиљежавању Дана сјећања на логор Јадовно код Шаранове јаме на Велебиту и том приликом поручио да ће српски народ сачувати колективно сјећање на геноцид над Србима у Другом свјетском рату.

Парастос јадовничким жртвама служио је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачким Герасим уз молитвено учешће многобројног народа.

“И данас, након толико деценија, неописиво је тешко стајати изнад Шаранове јаме у коју су живи бацани Срби, чије муке никада нећемо моћи сагледати.

Истинско је чудо да је српски народ претекао и преживио геноцид и политику тадашње НДХ која је гласила: једну трећину Срба побити, једну покатоличити, а једну протјерати”, рекао је данас Селак.

Дан сјећања на Јадовно сваке године организује удружење Јадовно 1941. из Бањалуке, које окупља велики број родољуба и бави се чувањем сјећања на систем логора Госпић - Јадовно - Паг.

“Ми нећемо заборавити своје претке, јер ако заборавимо, бићемо и ми заборављени од стране наших потомака, поручио је предсједник СПС-а.

Логор Јадовно је први концентрациони логор у НДХ који је функционисао у систему логора Госпић - Јадовно - Паг, у којем је од 11. априла до 20. августа 1941. на најсвирепије начине убијено више од 40 000 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана