Сеизмолог: Слиједи серија мањих земљотреса

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА - Сеизмолог Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе Срђан Цековић изјавио је данас да након земљотреса од 5,4 јединице Рихтерове скале, чији је епицентар био на пет километара од мjеста Чарађе, у општини Никшић, следи серија мањих земљотреса.

"Послије земљотреса такве јачине увијек буде серија мањих земљотреса, а како ми сеизмолози то волимо да кажемо, смиривање тла", рекао је Цековић.

Додао је да се земљотрес најјаче осјетио на подручју Плане, Гацког, Билећа и Грахова са интензитетом шест, у Невесињу, Никшићу и Даниловграду и Столцу са интензитетом пет.

"У Подгорици, Котору, Тивту, Будви и Улцињу земљотрес се осјетио интензитетом три, истим као и на територији Србије у граничном дијелу", рекао је Цековић.

Подсјетио је да је Сектор за сеизмологију Завода за хидрометеорологију и сеизмологију рано јутрос, у 4:06, регистровао јачи земљотрес у епицентру пет километара југозападно од Чарађа.

"Јачина тог земљотреса у епицентру износила је 5,4 јединице Рихтерове скале, што одговара епицентралном интензитету од седам степени Меркалијеве скале", рекао је он и додао да је земљотрес лоциран на дубини од 14 километара и да је у епицентралном подручју могао изазвати материјалну штету.

Упитан шта може да поручи грађанима и како да се понашају у случају земљотреса, он каже да је најбитиније да остану смирени.

"Никако не треба паничити, обично земљотреси трају краће вријеме као што је овај био. Иако је био мало јачи, интензитета 5,4, трајао је свега пар секунди. У том случају најбоље је, када крене земљотрес, да се склоне у ћошкове просторија, испод оквира врата, ако спавају да се спусте поред кревета, испод стола и да покрију рукама главу", навео је  Цековић.

Сеизмолог је додао да људи, ако се налазе у зградама, никако не треба да користе лифтове и степенице, већ мирно да сачекају да земљотрес прође и након тога смирено изађу напоље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана