Шеф МОЛ-а оп­ту­жен за ми­то

Aгенције
Шеф МОЛ-а оп­ту­жен за ми­то

За­греб - Кан­це­ла­ри­ја за су­зби­јање ко­руп­ци­је и ор­га­ни­зо­ва­ног кри­ми­на­ла (УС­КОК) по­ди­гла је оп­ту­жни­цу про­тив пред­сје­дни­ка упра­ве ма­ђар­ске наф­тне ком­па­ни­је МОЛ Жол­та Хер­на­ди­ја по­сли­је спро­ве­де­не ис­тра­ге о мо­гу­ћој зло­упо­тре­би.

Он се те­ре­ти да је бив­шем пре­ми­је­ру Хрват­ске Иви Са­на­де­ру дао 10 ми­ли­она евра ка­ко би ма­ђар­ској наф­тној ком­па­ни­ји пре­пус­тио управља­чка пра­ва у "Ини".

- Окривљеном се на те­рет ставља да је, као пред­сје­дник упра­ве МОЛ-а, од по­чет­ка 2008. до кра­ја 2009. го­ди­не у За­гре­бу са та­дашњим пред­сје­дни­ком Вла­де "до­го­во­рио да ће за износ од 10 ми­ли­она евра пре­ду­зе­ти све да се закључе прва из­мје­на и до­пу­на уго­во­ра о ме­ђу­со­бним одно­си­ма ди­они­ча­ра трго­ва­чког друш­тва "Ина" - обја­вио је УС­КОК.

УС­КОК тврди да је на тај на­чин Хрват­ска МОЛ-у нео­сно­ва­но омо­гу­ћи­ла пре­вла­да­ва­ју­ћи ути­цај у "Ини". Та­ко­ђе, до­го­во­ре­но је скла­пање гла­вног уго­во­ра о из­два­јању га­сног по­сло­вања из "Ине", одно­сно да Хрват­ска преу­зме "онај дио га­сног по­сло­вања ко­ји ства­ра гу­бит­ке".

Ка­ко се ис­ти­че, Са­на­дер је, као про­ти­ву­слу­гу за примљени ми­то, до­го­во­рио из­мје­не ди­они­чар­ског уго­во­ра изме­ђу МОЛ-а и "Ине", зна­ју­ћи да то "ни­је у ин­те­ре­су Хрват­ске".

Ком­па­ни­ја МОЛ ју­че је са­оп­шти­ла да ни­је оба­ви­је­ште­на о по­ди­зању оп­ту­жни­це про­тив Хер­на­ди­ја.

- У овом тре­нут­ку ни­је нам по­зна­то да пос­то­ји фор­мал­на оп­ту­жни­ца. Хер­на­ди је већ на за­до­вољство МОЛ-ове упра­ве по­ка­зао да су те оп­ту­жбе не­уте­мељене и да тај слу­чај ни­је осно­ван, сто­га оче­ку­је­мо да ће се Хер­на­ди на од­го­ва­ра­ју­ћи на­чин бра­ни­ти од свих оп­ту­жби у бу­ду­ћнос­ти, као што је то ус­пје­шно ра­дио и у про­шлос­ти - са­оп­штио је МОЛ.

Ис­тра­гу про­тив Хер­на­ди­ја УС­КОК је пре­ки­нуо у де­цем­бру 2012. го­ди­не и по­но­во је по­кре­нуо по улас­ку Хрват­ске у ЕУ. Уз по­но­вно по­кре­тање ис­тра­ге, УС­КОК је за Хер­на­ди­ја за­тра­жио и ис­тра­жни за­твор на­кон што је Ма­ђар­ска одби­ла да му уру­чи по­зив за испи­ти­вање у Хрват­ској, а ра­ни­је ни­је жељела да га са­ма испи­та прав­да­ју­ћи се за­шти­том на­ци­онал­них ин­те­ре­са.

Са­на­дер

Иво Са­на­дер је због слу­ча­ја "Ина-МОЛ" не­пра­во­сна­жно осу­ђен на де­сет го­ди­на за­тво­ра, а Врхо­вни суд упра­во ра­зма­тра жал­бе њего­ве од­бра­не и ту­жи­лаш­тва на ту пре­су­ду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана