Шеф хрватске СОА: Навијачи нису свјесни о каквим оптужбама против њих се ради

Танјуг
Foto: Агенције

АТИНА- Ситауција са ухапшеним хрватским навијачима у Грчкој је релативно тешка, оптужбе пред којима су се нашли су тешке, а они нису ни свесни о каквим оптужбама се ради, изјавио је данас шеф хрватске Сигурносно-безбједносне агенције (СОА) Даниел Маркић, који је, без званичне најаве, отпутовао у Грчку заједно са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем.

''Циљ нам је да ријешимо ситуацију са нашим држављанима који су по грчким затворима. Сваки од нас, оба министра, премијер и ја разговарали смо са колегама у Грчкој. Циљ је, наравно да ријешимо ту ситуацију, и краткорочно, да нам се држављани што пре врате'', рекао је Маркић.

Он је оцијенио да је циљ да двије земље створе међусобно повјерење.

''Нити смо ми фашистичка држава, нити је Грчка банана држава. То су двије функционалне државе, земље ЕУ и НАТО-а и у том смислу морамо сарађивати. Коначни циљ је као и увијек борба против насиља, желимо да помогнемо нашим држављанима'', рекао је Маркић.

Истакао је да не би да коментарише да ли је обрачун између хрватских и грчких навијача бои договорен, како држављанима Хрватске не би отежао ситуацију, и додао да је ''прилично јасно'' како навијачке групе иначе функционишу.

Хрватски премијер Пленовић је навео да је на грчким властима одлука о томе да ли ће уступити кривични поступак против хрватских навијача Хрватској.

"То зависи од грчких власти. У случају да грчке власти изразе интерес за уступање, ми смо за то спремни", рекао је Пленковић.

Министар правосуђа Иван Маленица рекао је хрватским новинарима да је Грчка затражила податке из кривичне евиденције за свих 102 хрватских држављана који су ухапшени у Грчкој.

На питање новинара зашто нема још службених потјерница за њима, Маленица је рекао да је то питање за грчке власти и њихово министарство унутрашњих послова.

Након што је 29-годишњи Михалис Кацурис убијен у сукобу навијача АЕК-а и Динама уочи квалификационе утакмице за Лигу првака, 102 члана екстремне навијачке групе хрватског клуба, Бед блу бојс, ухапшена су и у затворима чекају завршетак истраге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана