Седларов филм у САД: Прогон Јевреја, криви Срби, спасиоци Албанци

Танјуг
Седларов филм у САД: Прогон Јевреја, криви Срби, спасиоци Албанци

Само неколико дана прије него што је предсједник Србије Александар Вучић оптутовао у Вашингтон, гдје учествује на годишњој конференцији Америчко-јеврејског комитета за јавне послове (АИПАЦ), у Њујорку је приказан филм хрватског редитеља Јакова Седлара "Загрљај судбине" који по оцјени Свјетског јеврејског конгреса (СЈК), пун неистина и исмишљених и преправљених чињеница о Холокаусту, а биће приказан и данас и сутра у Вашингтону.

На то је јуче упозорио предсједник Вучић који је из Вашингтона скренуо пажњу да су Албанци у САД повели кампању преко филма Јакова Седлара "Загрљај судбине" и рекао да је ријеч о филму којим се покушава да се Срби без без историјских чињеница и података прикажу у негативном свјетлу током Другог свјетског рата, приказати да је Србија прогонила Јевреје, а Албанци и муслимани их спасавали од Срба.

Приказивање "Загрљаја судбине" на недавном Фестивалу сефардског јеврејског документарног филма у Њујорку, изазвало је реакцију СЈК који је оспорио валидност тог филма уз оцјену да је Седлар десет минута свог остварења посветио ''одговорности Србије за разарање јеврејске заједнице''.

У реаговању СЈК је апострофирана и чињеница да је Хрватска у то вријеме била "нацистички марионетски режим" у којем су убијани Срби, Роми и Јевреји, а да је Србија била земља под окупацијом нациста и њихових савезника.

У филму се износи низ чињеница које се не могу потврдити или су ноторне лажи о јеврејској историји, а као посебне Седларове ''измишљотине'' СЈК наводи тврдњу да су Јевреји у Албанији присутни од четвртог вијека, као и да је Алберт Ајнштајн путовао у САД 1933. године с албанским пасошем.

Као нетачну наводе и тврдњу Седлара да је послије Карадорђевог устанка у 19.вијеку наређено да сви Јевреји напусте Србију што је, како наводе у СЈК-у, апсолутно нетачно.

Седлару замјерају и да Србију представља као једног од најближих савезника Трећег Рајха у Европи током читавог Другог свјетског рата и као земљу у којој, за разлику од осталих република бивше Југославије, током рата није било никаквог отпора Хитлеру.

Такође, замјерају што у филму не спомиње НДХ, што повезују с Седларовим ранијим пројектима попут документарца о Јасеновцу, за који сматрају да је ''један од највећих ревизионистичких покушаја на овим просторима''.

Хрватски редитељ је оптужио Србију да је била скоро очишћена од Јевреја, као и за коришћење ''душегупке'' - камиона којима су Јевреји превожени од Старог сајмишта до јама испод Авале, нашта су из СЈК-у одговорили констатацијом да су "ти камиони дошли из Њемачке и тачно се зна идентитет возача, који су, такође, били Нијемци"

Послије премијере у Њујорку, Маја Самоковлија из загребачке канцеларије СЈК-а је у изјави за хрватске медије примијетила да Седлар ''преплиће чињенице са фикцијом'' и да у документарцу има више неистинитих и ''искривљених'' навода који, како је оцијенила, упућују на политички мотив.

С друге стране, аутор филма је поводом осуде СЈК-а, рекао да је остварење ''Загрљај судбине – Албанци и Јевреји'' направљен како би се први пут на филму објаснила веза албанског и јеврејског народа, посебно током Холокауста.

''Сценарио су писала двојица озбиљних људи који о тој теми знају много више од мене'', рекао је Седлар за хрватски портал ''Отворено'' и додао да ће филм бити приказан и у Израелу, те да су реакције на филм из те земље ''одличне''.

Коментаришући оптужбе о повезаности Србије и антисемитизма, Седлар је казао да се у малом дијелу филма говори о томе, а да је разлог објашњење страдања Јевреја на Косову које је, каже, било ''под јурисдикцијом Недићевог нацистичког режима''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана