СДП поражен, ХДЗ релативни побједник

Агенције
СДП поражен, ХДЗ релативни побједник

Загреб - Након што су обрађена готова сва бирачка мјеста у четири велика града у Хрватској, незванични резултати показују да је актуелни градоначелник Сплита Жељко Керум изгубио власт, док градоначелник Загреба иде у други круг.

Милан Бандић, актуелни градоначелник Загреба и кандидат групе грађана, освојио је 46,42 одсто гласова, док је другопласирани кандидат коалиције коју предводи СДП Ранко Остојић са 23,40 одсто гласова. Њих двојица ће се борити у другом кругу за двије седмице.

У Сплиту је Жељко Керум изгубио шансе за нови мандат, јер је пребројавање гласова показало да је освојио 18,6 одсто гласова, док је другопласирани Вјекослав Иванишевић из ХДЗ-а освојио 21,6 одсто гласова. Иванишевић ће се у другом кругу борити са кандидатом СДП-а Ивом Балдасаром, који је освојио чак 29,3 одсто гласова.

Кандидат СДП-а у Ријеци Војко Оберснеил могао би већ послије првог круга да постане градоначелник. Тренутно има више од 48,06 одсто гласова. У Осијеку ће се у другом кругу борити Крешимир Бубало (ХДССБ) и Иван Вркић (коалиција СДП-ХНС-ХСУ). СДП, дакле, у четири највећа града иде у други круг, при чему је бар за сада остварио напредак у Сплиту, док ће у Загребу највјероватније ићи у опозицију.

ХДЗ је побиједио у осам жупанија у првом кругу избора, а СДП у двије жупаније.

Предсједник СДП-а Зоран Милановић рекао је јуче да преузима одговорност за резултате и да се не жели скривати нити бјежати од одговорности.

- Ја сам крив за све, и за побједе и за поразе. Па није ваљда моја секретарица. Честитам свима који су побиједили у првом кругу, онима у другом желим поштену и фер борбу - казао је Милановић.

Привремени резултати локалних избора у Хрватској, према оцјенама аналитичара, показали су да је хрватски премијер и предсједник СДП-а Зоран Милановић доживио пораз, док је ХДЗ релативни побједник, али нема разлога за славље. 

- Ово је релативна побједа ХДЗ-а и апсолутни пораз Милановића - рекао је аналитичар Давор Ђенеро.

СДСС

Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Војислав Станимировић изразио је задовољство резултатима које је та странка остварила на изборима.
- Од седам мјеста замјеника жупана које смо до сада имали, освојили смо шест - рекао је Станимировић, истичући да СДСС од досадашњих 15 општина у којима има власт, начелника и скупштинску већину, практично задржава све.

Кандидат СДСС-а за градоначелника Вуковара нашао се на трећем мјесту са нешто више од осам одсто гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана