СДП и ХДЗ представиле листе за ЕП

Агенције
СДП и ХДЗ представиле листе за ЕП

Загреб - Најјаче две странке у Хрватској- владајућа СДП и опозициона ХДЗ представиле коалиционе листе за мајске изборе за 11 хрватских посланика у Европском парламенту.

Главни одбор СДП донео је одлуку о закључењу споразума о заједничком наступу с Хрватском народном странком (ХНС), Истарским демократским сабором (ИДС) и Хрватском странком пензионера.

На листи владајуће коалиције коју ће предводити Невен Мимица (СДП), актуелни повјереник Хрватске у Европској комисији, мјесто ће наћи и Милорад Пуповац из Самосталне демократске српске странке.

Премијер и предсједник СДП Зоран Милановић поручио је онима који ће бити на листи да избегавају идеолошке нападе конкуренције, јер су они на посљедњим изборима за ЕП прије годину дана "показали да су спремни на све".

"Дијели нас непремостив јаз у схватањима политике и погледу на основне друштвене вриједности", нагласио је Милановић.

Странке окупљене око ХДЗ-а потписале су данас споразум о заједничком изласку на изборе за ЕП и најавили да је то коалиција и за будуће предсједеничке и парламентране изборе.

Уз најјацу опозоциону странку чији ће кандидат водити листу, мјеста су нашли и кандидати Хрватске сељачке странке, Хрватске странке права Анте Старчевић и Блок умировљеници (пензионери) заједно.

"Синергија народњачких снага у Хрватској може и мора донијети побједу, не само због одбране темељних вриједности, примјерених хрватском народу, него и против једне нове доктрине тоталитаризма, а то је тоталитаризам сиромаштва и привредног разарања земље у режији Кукурику коалиције", рекао је лидер ХДЗ Томислав Карамарко.

Он је изразио увјерење да ће њихова коалициона листа побједити баш као и прошлогодишњим евроизборима када су освојили шест од укупно тада предвиђених 12 посланичких мјеста. Пет мјеста на евроизборима у априлу прошле година освојила је владајућа коалиција на челу са СДП, а један мандат је припао Хрватским лабуристима који су прешли изборни праг.

Поводом писања медија о спору с Европском пучком странком због коалиције с десничарским ХСП АС Руже Томашић, која је и на прошлим евроизборима на листи ХДЗ изборила мандат у ЕП, Карамарко је одговорио да спора није било.

Томашићевој, према писању медија, предсједник Европске пучке странке Јосеф Даул замјера евроскептицизам и припадност клубу Европских конзервативаца и реформиста. За њу је наводно резервисано шесто мјесто на коалиционој листи.

Избори за ЕП у Хрватској ће бити одржани 25. маја. У новом сазиву Европског парламента Хрватска ће имати једног посланика мање него до сада јер се број посланика у ЕП смањује са 766 на 751.

Државе чланице могу имати минимално шест и максимално 96 посланика, пропорционално броју становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана