СДФ: Хрватска дискриминација Срба бивших носитеља станарског права

Агенције
СДФ: Хрватска дискриминација Срба бивших носитеља станарског права

Загреб - Хрватска не поштује међународне обавезе, а према Србима бившим носитељима станарског права односи се дискриминаторски, тврди данас Српски демократски форум (СДФ) у изјави у поводу истека рока за подношење захтјева за стамбено збрињавање бивших носитеља станарског права изван подручја од посебне државне бриге.

 СДФ истиче да је Анексом Г Споразума о сукцесији, чија је потписница и Хрватска, станарско право дефинирано као имовинско право, те да би оно морало бити враћено свим предратним носитељима станарског права.

 Но, Влада разликује права везана уз станарско право избјеглих хрватских грађана српске народности према томе јесу ли они живјели на Подручјима од посебне државне скрби (ППДС) или изван тих подручја, иако је јасно да су и на тим подручјима и изван њих припадници српске националне заједнице под притиском напуштали станове у којима су имали станарско право.

 Стога СДФ сматра да би правила која вриједе за подручја ППДС, да се временски не ограничава право на подношење захтјева о стамбеном збрињавању, морала вриједити и за друге дијелове Хрватске.

 Осим тога, Хрватска би морала реално обештетити бивше носитеље станарских права, а то би се могло учинити тако да им се додијели станарско право у другим становима и омогући откуп тих станова под истим условима као и другим носитељима станарског права.

Будући да бројне јединице локалне самоуправе у својем власништву имају релевантан стамбени фонд који је често неискориштен, за остваривање тог права често не би требало никаквих додатних средстава, напомиње СДФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана