Саво Штрбац - Хрватске пресуде неосноване

Глас Српске
Саво Штрбац - Хрватске пресуде неосноване

ЗAГРЕБ, БЕОГРAД - Некадашњи припадник милиције бивше Републике Српске Крајине Ренато Петров, који је ухапшен у сриједу у Диселдорфу по потјерници Хрватске, укупно је 107. ухапшени широм свијета по Интерполовим потјерницама Хрватске, рекао је директор Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

- Од укупног броја, њих 29 изручено је Хрватској гдје их је затим 12 ослобођено због обустављања поступка или преквалификације оптужбе за ратни злочин у оружану побуну, што говори о неоснованости - рекао је Штрбац.

Он је истакао да управо толики број ослобођених говори колико су неосноване оптужбе или пресуде хрватских судова и додао да су хрватски правосудни органи веома широко тумачили појам ратног злочина, па је та квалификација важила и за убиство свиње, крађу веш-машине или шамар.

Штрбац је објаснио да се, чим се неком суди у одсуству, против те особе одређује притвор и расписује потјерница, тако да се дошло до апсурда да је по захтјеву Хрватске до сада расписано више од 1.200 Интерполових потјерница.

Петров је у Хрватској осуђен у одсуству на 20 година затвора због наводних злочина у Шкабрњи, а интересантно је, додаје Штрбац, то што је он хрватске националности, али и истиче да то није једини Хрват који је остао са Србима у тадашњој РСК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана