Савјет Европе упозорио Хрватску због укидања ћирилице у Вковару

Срна
Савјет Европе упозорио Хрватску због укидања ћирилице у Вковару

Стразбур - Савјет Европе изразио је жаљење због одлуке Градског вијећа у Вуковару да измијени Статут и укине употребу ћириличних табли и позвао Хрватску да поштује Европску повељу о регионалним и мањинским језицима.

У саопштењу Савјета Европе наводи се да је Комитет министара Савјета Европе још 15. априла препоручио да "хрватске власти наставе са напормима у правцу подизања свести и толеранције према језицима мањина, у свим доменима, укључујући употребу табли и локалних имена са ћириличним натиписима".

Савјет Европе истиче да је употреба језика мањина на званичним таблама мјера која има значајан позитиван ефекат када је ријеч о престижу и јавној свијести о језику мањине, преносе медији.

Комитет министара протеклих година усвојио је неколико препорука о употреби мањинских језика на јавним таблама.

"Савјет Европе зато веома жали због уклањања табли на мањинским језицима вандалским актима или на основу формалне одлуке која ограничава присуство мањинског језика у јавности и позива релевантне државне власти у свим земљама чланицима да у потпуности примјењују одредбе Европске повеље о регионалним и мањинским језицима", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана