Састанак са амбасадорима Квинте не демонстрира сувереност

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Сусрет са амбасадорима Квинте и нерезидентним амбасадорима у Београду који је имао премијер Црне Горе Здравко Кривокапић за некадашњег дипломату Владислава Јовановића не представља "најсјајнију форму демонстрације сопственог суверенитета и независности".

Јовановић за Тањуг каже да је сама та форма Квинте и састанак са другима форма понижавања држава које су ушле у присне односе са тим земљама јер се постављају старатељски над њима.

"То показује колико је проповед о слободама, демократији и људским правима које долазе са те стране само једна завеса иза које се крије жеља за доминирањем и одређивањем и унутрашње и спољне политике", казао је Јовановић додајући да не зна зашто је црногорски премијер пристао на такав састанак.

Што се тиче првих сусрета и корака Кривокапића током посете Београду, Јовановић каже да се може рећи да је црногорски премијер изграђен политичар, који има танану политичку културу и језик.

"Кривокапић ни издалека не може да буде занемариван и отписиван како неки аналитичари покушавају да виде. Он врло води рачуна о томе шта му је приоритет, шта су пратећи задаци и шта су они који га дочекују и изграђује односе за разговоре који одговарају таквом профилу његове политике која није без логике и листе приоритета", наводи Јовановић.

Како каже, то није на нивоу емотивних жеља и очекивања Србије с обзиром да смо, како се каже с обе стране, у најмогућем најближем сродству.

"Вероватно су наша очекивања била већа, наше руке су биле раширене за срдачнији загрљај. Чини ми се да то овога пута није било могуће, али то не значи да за неки следећи пут то неће бити могуће", каже некадашњи дипломата.

Према његовим речима, када је о томе реч сагласан је са идејом Кривокапића да је ово почетак одређивања односа и да не треба одмах превише очекивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана