Састанак о борби против кријумчарења миграната и трговине људима

Срна
Foto: Срна

БУДВА- Међународна организација за миграције /ИОМ/ организовала је регионални састанак за кључне актере са западног Балкана који се баве сузбијањем кријумчарења миграната и трговине људима, с циљем да допринесе унапређењу координације и сарадње власти у региону, саопштено је данас из те организације.


Састанак, који је окупио чланове ударних група за сузбијање кријумчарења миграната и координаторе за борбу против трговине људима - представнике тужилаштава, министарстава унутрашњих послова, односно безбједности, те граничних полиција земаља западног Балкана, послужио је као платформа за размјену најбоље праксе, разговор о изазовима са којима се суочавају и могућностима за продубљивање сарадње.

Овај сусрет је одржан у оквиру пројекта "Заједничка акција западног Балкана против кријумчарења миграната и трговине људима" /ВБЈАСТ/, уз подршку Министарства спољних послова Данске. Кроз западни Балкан је, како се наводи, од 2015. године прошло око 1,5 милиона миграната. Повећана и сложенија мјешовита миграциона кретања у протеклих неколико година извршила су, како се је наведено, додатни притисак на партнере западног Балкана да одговоре на потребе миграната у транзиту, посебно најугроженијих.

Европол је 2020. године забиљежио пораст активности кријумчарења миграната у регији, са погоршањем у начину искориштавања рањивости миграната како би избјегли граничне контроле.

"Рано и проактивно препознавање ризика и рањивости међу мјешовитим миграционим токовима остаје изазов и препрека за власти за ефикасно сузбијање трговине људима. Примјена регионалног и мултисекторског приступа за идентификацију и примјену иновативних рјешења, посебно дигиталних и ИТ алата, кључна је за превазилажење тих препрека и борбу против континуираних промјена у модалитетима и трендовима" наводи се у саопштењу.

Ови састанци су кључни за јачање оперативне сарадње кроз непосредне и директне контакте, које постојеће формалне процедуре често отежавају, истакнуто је на овом сусрету. У оквиру трогодишњег пројекта ВБЈАСТ, започетог у октобру 2021. године, ИОМ доприноси бољем управљању миграцијама у мјешовитим миграционим токовима на западном Балкану кроз јачање ефективних пракси борбе против кријумчарења и трговине људима, у складу са приступима осјетљивим на заштиту и помоћ жртвама трговине људима.

ИОМ је навео да препознаје важност редовне сарадње и координације и посвећен је побољшању размјене најбоље праксе и научених лекција између актера широм региона. Регионална иницијатива ће такође имати за циљ јачање напора на превенцији, заштити и кривичном гоњењу у борби против кријумчарења миграната и трговине људима у свим земљама западног Балкана.

Посебна пажња ће се, такође, посветити јачању заштите и оснаживања рањивих категорија миграната, према приступу заснованом на правима и осјетљивом на жртве. ИОМ ће наставити да гради одличне односе са релевантним партнерима у региону како би спровео ову иницијативу, истиче се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана