Саша Броз, унука предсједника СФРЈ: Да види Хрватску, Тито би сам скинуо своје име са трга

Агенције
Саша Броз, унука предсједника СФРЈ: Да види Хрватску, Тито би сам скинуо своје име са трга

Загреб - Да данас види Хрватску, Јосип Броз Тито би сам скинуо своје име са трга, рекла је унука доживотног југословенског предсједника Саша Броз коментаришући одлуку градоначелника Загреба Милана Бандића да Трг маршала Тита преименује у Трг Републике Хрватске.

Бандић је, наиме, у понедјељак објавио да намјерава да преименује трг. Градоначелник Загреба је рекао да ће промјену имена тог трга предложити одбору задуженом за преименовања градских улица и тргова на првој сједници градске Скупштине која се очекује у четвртак. Овај његов потез за циљ има куповање гласова у Градском вијећу, а изазвао је жестоке реакције јавности. Међу онима који су се огласили поводом преименовања трга је и Саша Броз, Титова унука.

- Као прво, драги пријатељи, желим да се свима извиним, јер се они које смо бирали не баве вама/нама него човјеком који је мртав 37 година. Искрено ми је жао што је очигледно квалитет живота у метрополи мање битан од имена једног трга. Вјерујте ми да би деда да види Рвацку данас сам своју плочу са трга скинуо. Одавно - навела је Саша Броз.

О промјени имена једног од најљепших тргова у Загребу годинама се води полемика.

Бандићева одлука да преименује трг подијелила је хрватску политичку сцену. И док једни сматрају да Бандић тиме плаћа цијену останка на власти, те да је подлегао притисцима екстремне деснице која отворено показује симпатије према усташтву, други сматрају да је једини који то у овом тренутку може да спријечи лидер мањина, посланик СДСС-а у Сабору Милорад Пуповац. Међу њима је бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић, који каже да од Пуповца, који подржава владу Андреја Пленковића, зависи и саборска већина.

- Бандић ће се опрати од неких оптужби, али од ове одлуке се неће моћи опрати и предлажем му да још једном размисли - каже Јосиповић и додаје да је ово прилика за Пуповца да услови опстанак Пленковићеве владе.

Драган Марковина из Нове љевице сматра да је овом најавом Бандић исказао потпуни презир према сопственим ријечима и ставовима које је заговарао годинама, па и у протеклој кампањи.

- Он је овом одлуком подржао оне који сасвим отворено тврде да Хрватска није ослобођена 1945. и да би требало укинути Дан антифашистичке борбе - каже Марковина.

О овом питању став је изнијела и бивша СДП-овка Мирела Холи која није изненађена Бандићевим приједлогом јер, како каже, од почетка је било јасно да ће он учинити све да би остао на власти. За промјену имена тог трга је и Хрватска демократска заједница (ХДЗ). Предсједник Владе Хрватске и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић рекао је раније да је став ХДЗ-а о том питању одавно познат и да је промјена имена трга изворно идеја ХДЗ-а. Партији Милана Бандића, који је до 1990. био члан Комунистичке партије Хрватске, а потом до 2009. СДП-а, недостаје 12 гласова да би формирала већину у Скупштини града Загреба. Бандићева листа на изборима је освојила 14 одборничких мјеста, ХДЗ има седам одборника, а листа Бруне Есих пет.

Есих задовољна

Бивша ХДЗ-овка и екстремна десничарка Бруна Есих изразила је задовољство одлуком Милана Бандића, док њен такође бивши страначки колега Златко Хасанбеговић каже да ново име није по његовом укусу, али да је и оно боље од постојећег. На свом "Фејсбук" профилу огласио се посланик најутицајнијег СДП-а Пеђа Грбин, који је поручио да оваквом одлуком Бандић плаћа цијену останка на власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана