Шарићев бизнис цвјета у Прагу

Агенције
Шарићев бизнис цвјета у Прагу

Београд - Праг, главни град Чешке, веома је популаран међу туристима, али је омиљено одредиште и мање пожељним посјетиоцима - организованим криминалним групама са Балкана.

Новинари КРИК-а и чешког Центра за истраживачко новинарство (ЦЦИЗ) открили су да су десетине компанија из Прага у директној вези са моћним балканским криминалцима који зарађују новац трговином дрогом, нарученим убиствима и кријумчарењем цигарета. Нека од ових предузећа баве се коцкарским бизнисом и контролишу ланце казина, а друга постоје само на папиру - без канцеларија, финансијских извјештаја или било каквих званичних података о пословању.

Особе које су основале ова предузећа за криминалне групе објасниле су да су компаније коришћене углавном да би криминалци са Балкана добили боравак у Европској унији.

Балканске криминалне групе користиле су емигранте из својих земаља да за њих оснивају фиктивне пословне структуре. Најпознатије име на листи криминалаца који имају предузећа у овој земљи је Дарко Шарић. Иако је недавно осуђен на 20 година затвора због трговине 5,7 тона кокаина из Јужне Америке за Европу, вјерује се да су дијелови његове групе остали нетакнути те да су и даље активни.

Шарићев траг у Чешкој је лако пратити, али га је тешко документовати. У јануару 1998. године, са осам особа основао је предузеће "Солимба" у Прагу, на адреси која не постоји.

Особа која је била задужена да потпише документацију и оснује ову фирму је Милка Штепанкова. Новинарима је рекла да је у Праг дошла 1993. године бјежећи од рата у тадашњој Југославији. Компаније је оснивала за чланове криминалних група зато што су били из балканске заједнице. Она је рекла да није знала да је Шарић нарко-бос када му је помогла да оснује фирму.

- Знам га из Пљеваља, нашег родног града. Увек је остављао утисак да је фин момак, али помало и сељак. Никада не бих претпоставила да је имао довољно памети и добре везе за послове са дрогом - испричала је Штепанкова.

Шарићева група основала је још неколико фирми у Чешкој.

Најмање шест познатих балканских криминалаца и група послује у Прагу. Осим Шарићеве групе, ту су и Андрија Драшковић, Милан Наранчић, група Борислава Плавшића, породица Ћазима Османија и други албански мафијаши.

У својим земљама они су истакнута имена из свијета подземља. Некима се суди због кријумчарења дроге, други су осуђени због убиства. Њихове пословне активности обухватају трговину кокаином, шверц цигарета и коцкање.

Милионске пошиљке дроге

Чешка је омиљено логистичко средиште разних балканских група за пошиљке дроге још од раних деведесетих година прошлог вијека, а тако је и данас. Сваке недјеље најмање једна пошиљка дроге вриједна више милиона евра прође кроз ову земљу на путу до Њемачке, каже Хинек Влас, шеф чешке јединице за борбу против организованог криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана