Шарић: Усташе у Хрватској су данас популарније него 1941.

Танјуг
Шарић: Усташе у Хрватској су данас популарније него 1941.

ПОДГОРИЦА - Хрватски историчар и теолог Горан Шарић коментарисао је недавно усвајање Резолуције о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Матхаузен у црногорском парламенту и истакао да то значи да већинска Црна Гора не подржава наметање жига геноцидности Србима, једином народу на Балкану који је доживео прави, стравичан геноцид.

Како је навео, мотиви за доношење резолуције су мање битни и да је доношење Резолуције знак да се већинска Црна Гора више не може игнорисати.

Чињеницу да је Црна Гора прва у свету изгласала овакву Резолуцију, Шарић тумачи да за Запад постоје злочини који могу бити проглашени геноцидом уколико то одговара њиховим тренутним геополитичким агендама.

Он је ово казао у интервјуу подгоричком порталу Борба алудирајући на недавно усвојену Резолуцију о Сребреници.

„С друге стране, геноцид над Србима у НДХ, који је без сумње један од најстрашнијих геноцида у историји човјечанства, за западњачку глобалистичку елиту није интересантан, јер се не уклапа у њихове геополитичке пројекције”, казао је Шарић.

Додао је да је нормално да се хрватске елите противе резолуцији о геноциду у Јасеновцу јер ни један народ не воли да прича о лошим стварима које је урадио.

„Усташе 1941. нису имале већинску подршку хрватског народа, али су данас популарније него тада. Постоје разна 'удружења' финансирана од државе које фалсификују геноцид у Јасеновцу, чак и патолошки случајеви, попут једног покатоличеног Србина, који је написао књигу о томе да су Срби у ствари у НДХ извршили геноцид над Хрватима. Има у Србији људи који се не слаже с службеним бошњачким бројем стрељаних у Сребреници, али не постоји неко ко би тврдио да су у јулу 1995. Бошњаци у Сребреници стрељали Србе”, казао је Шарић.

На питање шта ова Резолуција о Јасеновцу значи за Црну Гору, Шарић каже да, иако она долази након срамотног гласања Црне Горе у УН, иако ништа не може опрати службену Подгорицу од те срамоте, постоји и неслужбена Подгорица, она већинска, дуго времена тиха, а сада све гласнија.

”Црна Гора која се не стиди свог поријекла, него се стиди оних који су гласала за срамну резолуцију о Сребреници”, јасан је Шарић.

Резолуција о геноциду у Јасеновцу, без обзира на мотиве оних који су је донели, знак је да се већинска Црна Гора више не може игнорисати.

”Већинска Црна Гора не подржава наметање жига геноцидности Србима, једином народу на Балкану који је доживео прави, стравичан геноцид. Већинска Црна Гора се сјећа Јасеновца и свих осталих логора и стратишта у НДХ у којима су страдали Срби из Хрватске, БиХ, али и из Црне Горе”, каже Шарић.

Према његовим ријечима, мотиви за доношење Резолуције у Јасеновцу су мање битни, јер ће, како истиче, историја судити онима који су у име Црне Горе онако срамотно гласали у УН-у за резолуцију о Сребреници, као што ће у историји остати уписано да је „мала Црна Гора прва донијела резолуцију о геноциду у Јасеновцу”.

Реаговање и пријетње власти и појединаца у Хрватској на Резолуцију о Јасеновцу, за Шарића су нормална.

”Нормално је да се хрватске елите противе резолуцији о геноциду у Јасеновцу, иако је она мањкава (требало је да стоји 'Геноцид у НДХ'), јер ни један народ не воли да прича о лошима стварима које је урадио”, каже Шарић и додаје:

”Усташе 1941. нису имале већинску подршку хрватског народа, али су данас популарније него тада. Постоје разна 'удружења' финансирана од државе које фалсификују геноцид у Јасеновцу, чак и патолошки случајеви, попут једног покатоличеног Србина, који је написао књигу о томе да су Срби у ствари у НДХ извршили геноцид над Хрватима. Има у Србији људи који се не слажу с службеним бошњачким бројем стрељаних у Сребреници, али не постоји неко ко би тврдио да су у јулу 1995. Бошњаци у Сребреници стрељали Србе”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана