Сарадња Српске и Црне Горе: Заједничким улагањима до ефикаснијих система у области обновљивих извора енергије

Срна
Сарадња Српске и Црне Горе: Заједничким улагањима до ефикаснијих система у области обновљивих извора енергије

Потенцијали за изградњу објеката у области обновљивих извора енергије изузетно су велики, али је неке од њих немогуће реализовати без заједничког рада, оцијењено је на састанку представника електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) и Републике Српске (ЕРС).

На састанку представника два електроенергетска предузећа разматране су могућности за унапређење сарадње с циљем повећања ефикасности и профитабилности електроенергетских система Црне Горе и Републике Српске, саопштено је из ЕПЦГ-а.

На састанку је разговарано и о заједничкој валоризацији водног потенцијала у енергетске, али и ради побољшања снабдијевања водом дијела црногорског приморја.

Из ЕПЦГ су истакли да је сусретом представника ЕПЦГ и ЕРС у Никшићу, након вишегодишње стагнације, поново успостављена сарадња, која је, према заједничкој оцјени, од изузетног интереса за оба електроенергетска система.

– Разматране су могућности за боље искориштавање водног потенцијала ријеке Требишњице у енергетске, али и у сврху побољшања снабдијевања водом на подручју црногорског приморја – наводи се у саопштењу.

Представници ЕПЦГ састанак су искористили и за актуелизацију пројекта хидроелектране Суторина, за шта већ постоји пројектна документација, неопходни елаборати и студије, које је потребно новелисати и прилагодити новим стандардима у области енергетике, преноси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана