Сарадник "кавчана" пред судом: Нестајао је новац од дроге, покушали су да ми поставе замку

GS
Foto: MUP

Кавачки клан Словенија терети да су, најмање од децембра 2018. до маја 2021. године, на територији више држава у оквиру хијерархијски организоване криминалне групе, били укључени у трговину дрогом великих размјера

Судско вијеће је у наставку суђења у предмету Кавачки клан на Окружном суду у Љубљани одбило захтјев бранилаца првооптужене браће Кадивец за смјену предсједника судског вијећа Томажа Бромшета, јавља портал Приморске новице.

Услиједило је саслушање  С.Т., који је међу оптуженима, али је на припремном рочишту признао кривицу и признао пред судом.

Адвокати Бранко Гвоздић и Миха Шосић , који заступају првооптуженог Клемну одн. Блажа Кадивца , тражили су искључење судије јер је искључио јавност на преткривичном рочишту, када је С.Т. признао кривицу.

Одбрана је тада безуспјешно покушала искључити саслушање СТ-а, због чега је судија донио одлуку да му се одреде заштитне мјере за цијело вријеме трајања кривичног поступка, тако да је саслушан путем видео конференцијске везе.

За шверц дроге основали компаније

С.Т. је, између осталог, рекао да је заједно са Дарком Невзатовићем основао двије транзитне компаније, а Клемен Кадивец му је за њих у коверти уручио 4.000 еура почетног новца. Са двије компаније су затим превозили канабис под маском легалног терета из Шпаније и Холандије.

Рекао је да му је Блаж Кадивец дао новац за куповину дроге у Словенији. Новац је, како је додао,  примио у вакум врећици, из које је било јасно да се у њој налази папир, а на њој је била исписана количина новца. 

Према признањима С.Т., он је сваке седмице превозио износе у износу од око 300.000 евра за наводну криминалну групу. Укупно је било десетак таквих транспорта, додао је.

Нестајање новца и замка "кавчана"

Према исказу С.Т,. током другог транспорта у оквиру ове двије компаније нестало је 60.000 еура, а касније још 20.000. Због тога су Невзатовића почели притискати пријетњама, а истовремено су га теретили за оснивачки новац за транзитну компанију у укупном износу од 680.000 евра. 

Додаје да су након консултација, Невзатовић и С.Т.  дошли до заједничког закључка да им наводна криминална група поставља замку и покушава да их искористи.

Компаније нису имале новца за плате возача, а Клемен Кадивец је, према свједочењу С.Т. Невзатовићу, рекао да возачи не морају да примају плате, јер примају провизије од транспорта дроге. 

Према његовим ријечима, те провизије су биле свега неколико стотина еура мјесечно. У најмање једном случају, легални терет је морао бити истоварен у потпуно другом дијелу Шпаније него што је испоручен илегални терет. Због тога је С.Т. возио без одмора и за ту сврху користио двије тахографске картице.

Након хапшења у Њемачкој, С.Т. је од других курира у притвору сазнао да су га претпостављени у Словенији оштетили.

Како тврди, остали курири су добили провизију у износу од три посто од вриједности дроге коју су превозили. За превоз килограма кокаина из Холандије у Њемачку добили су по 1.500 еура, а за транспорт килограма кокаина у Словенију добили би и 2.000 еура, навео је С.Т. у износу од 1.000 еура.

Оптужени за шверц дроге на међународном нивоу

Оптужница против 14 оптужених у предмету Кавачки клан терети да су, најмање од децембра 2018. до маја 2021. године, на територији више држава у оквиру хијерархијски организоване криминалне групе, били укључени у трговину дрогом великих размјера, транспорт у Словенију и територију других земаља, те продавати нарко-дилерима. 

- Кавачки клан је поријеклом из Црне Горе, али је против неких наводних припадника клана вођен посебан поступак пред судом у Копру. Тако су Клемен Кадивец и Бојан Станојевић осуђени за учешће у отмици касније убијеног Данијела Божића и Жарка Тешановића. Судија је Кадивца осудио на шест година и пет мјесеци затвора, а Станојевића на четири године и девет мјесеци. Она је изрекла ослобађајућу пресуду по оптужби за злочиначко удруживање- пише портал портал Приморске новице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана