Санадеру затворска казна умањена на 8,5 година

Агенције
Санадеру затворска казна умањена на 8,5 година

Загреб - Врховни суд донио је правомоћну пресуду против бившег хрватског премијера и предсједника ХДЗ-а Иве Санадера због ратног профитерства у 'случају Хџпо' те примања мита од мађарског МОЛ-а, а неслужбено се дознаје да је потврђена првостепена осуђујућа пресуда док је десетогодишња затворска казна умањена на 8,5 година.

"Одлука је са списом данас достављена првостепеном суду, а садржај одлуке с образложењем бит ће објављен на њеб-страници Врховног суда Републике Хрватске након примитка обавијести првостепеног суда о њеном отпремању странкама", објавио је послијеподне Врховни суд.

 На прву неправомоћну пресуду бившем премијеру, донесену у новембру 2012.  жалили су се обрана и тужилаштво, а Врховни је суд њихове аргументе саслушао на јавним сједницама крајем марта и почетком априла.

 И док је обрана тражила да се укине пресуда некада најмоћнијем хрватском политичару и нареди ново суђење, Ускок је у жалби захтјевао да му се казна повећа на законски максимум од 15 година.

Образлажући неправомоћну пресуду судија загребачког Жупанијског суда Иван Турудић описао је Санадера као ратног профитера, али и особу која је због задовољења најнижих потреба издала националне интересе, препустивши управљачка права у Ини мађарском МОЛ-у.

Но, у опсежном образложењу Турудић је навео да су Санадеровим недјелима придонијели и његови сарадници из Владе и Предсједништва ХДЗ-а.

Санадерови адвокати Чедо Продановић и Јадранка Слоковић у жалби су тврдили да би та пресуда требала бити побијена, а суђење поновљено због битних повреда одредаба казненог поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, али и одлуке о казни.

Ускок је, пак, у својој жалби устврдио да је Санадеру изречена преблага казна јер је највише државне функције искористио за властити, а не државни интерес.

Исти дан када је Врховни суд отворио пресуду у случају Хџпо и Ина МОЛ Ускок је подигао оптужницу против Хернадија, којега терети за давање мита Санадеру, што је обрана протумачила као притисак на суд.

 Ипак, загребачки Жупанијски суд ове је недјеље ту оптужницу потврдио и одлучио да ће се Хернадију који није доступан хрватском правосуђу, судити у одсутности.

 Након пресуде у случајевима Хџпо и Ина-МОЛ Санадер је, заједно са својом бившом странком и неколико њених функционера, неправомоћно осуђен за извлачење државног новца и пуњење ХДЗ-ова црног фонда преко агенције Фими медиа. Санадеру се, осим тога суди и за примање мита у случају Планинска, у јулу би му требало почети ново суђење у случају ХЕП-Диоки, а чека га и непотврђена шеста оптужница којом га се терети да је ХЕП оштетио за 650 милиона куна потичући тадашњу управу да шибенском ТЛМ-у и мостарском Алуминију продаје струју испод тржишне цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана