Санадеру за ратно профитерство и примање мита десет година затвора ФОТО

Агенције
Санадеру за ратно профитерство и примање мита десет година затвора ФОТО

Загреб - Бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен је данас на јединствену казну затвора од десет година за ратно профитерство и примање мита, преносе агенције.

Санадер је проглашен кривим за ратно профитерство у афери “Хипо банке” и примање мита од МОЛ-а и осуђен је на десет година затвора.

- Проглашени сте кривим за оба кривична дјела која вам се стављају на терет - рекао је читајући пресуду предсједавајући Судског вијећа Иван Турудић.

Санадер је послије изрицања пресуде пребачен у затвор Реметинец гдје ће чекати правоснажност пресуде.

Санадер се у судници појавио у тамном одијелу и дјеловао је забринуто.

Санадер држави мора да врати 3,5 милиона евра у року од 15 дана, а “Диоки Холдингу” мора уплатити пет милиона еура.

Овом пресудом Санадер је постао први премијер са простора бивше Југославије који је осуђен за ратно профитерство.

Бивши премијер Иво Санадер раније је изјавио да не очекује ништа од данашњег дана.

Санадер је пред Жупанијски суд у Загребу дошао таксијем у пратњи својих адвоката Чеде Продановића и Јадранке Слоковић, након чега је ушао на стражњи улаз суда на Зрињевцу.

У позадини су се чули окупљени грађани који су узвикивали: “Гдје су милијарде?!” и “Реци што си учинио!”.

Пред Жупанијским судом у Загребу окупиле су се бројне новинарске екипе.

За пресуду Санадеру влада големи интерес, о чему довољно свједочи податак да је акредитирано 300 новинара из 60 медијских кућа.

У процесу “Хипо банка” државно тужилаштво Хрватске теретило је Санадера за ратно профитерство, односно узимање око 480.000 евра провизије за кредит који је Хрватска добила од “Хипо банке” док је био замјеник министра спољних послова средином 1990-тих.

У обједињеном поступку, који је трајао скоро годину дана, му се судило и за наводно узимање десет милиона евра мита од директора МОЛ-а за препуштање мађарској нафтној компанији управљачких права у Ини из које је притом требало да буде издвојено нерентабилино плинско пословање.

Тужилаштво је у завршној ријечи прошле седмице тражило максималну казну од 15 година затвора, док је одбрана тражила ослобађање.

- Нисам криминалац него човјек који је добио легитимитет од хрватског народа и који је по савјести водио хрватску Владу, јер да нисам не бих други пут добио повјерење - рекао је Санадер у посљедњем обраћању суду.

Он је поново одбацио оптужбе за ратно профитерство и примање мита и утврдио да се против њега води “оркестрирани” политички прогон који је наредила бивша премијерка Јадранка Косор.

Тужилаштво, с друге стране, тврди да је Санадер издао националне интересе и продао их за мито од десет милиона евра колико је, према оптужби, добио од МОЛ-а.

Некада најмоћнији политичар у Хрватској је и једина особа којој се суди за ратно профитерство.

Бивши премијер у још неколико случајева терети се за корупцију, а у току је суђење на суду у Загебу и у случају “Фими-медија” у којем му се суди за извлачење новца и пуњење црног фонда Хрватске демократске заједнице, на чијем је челу био, новцем државних институција и предузећа.

Мол: Пресуда Санадеру више има везе са политиком

Мол група оцијенила је да данашња осуђујућа пресуда бившем хрватском премијеру Иви Санадеру више има везе са политиком у Хрватској, него са Ином и том мађарском компанијом.

У саопштењу из Мол групе истиче се да је ријеч о неправоснажној пресуди, којом је Санадер осуђен на десет година затвора за случајеве “Хипо” и “Ина-Мол”.

- Није наша дужност да коментаришемо данашњу неправоснажну пресуду загребачког Жупанијског суда. Као највећи инвеститор у Хрватској очито је да морамо поштовати ту пресуду и сагледати је као одлуку коју је донијело независно правосудно тијело Хрватске - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је Мол у више наврата категорично одбацио оптужбе против те компаније и да ће то наставити да чини.

- Међутим, сматрамо да овај случај има мање везе са поменутим компанијама, а више с политиком у Хрватској. Вјерујемо да нико не може бити осуђен ако не постоји ни мотив, ни злочин, нити доказ. Није био потребан посебан разлог зашто би Мол као највећи појединачни дионичар Ине преузео управљање компанијом коју је требало спасити од техничког банкрота - наводи се у саопштењу.

Мол група истиче да њене намјере везане за Ину остају исте и да жели да допринесе да та нафтна компанија буде “још успјешнија и профитабилнија”.

Санадеров адвокат Чедо Продановић рекао је да одбрана и даље сматра да постоје околности које Санадеру иду у прилог, а које у усменом образложењу судија Иван Турудић готово да није поменуо.

- Имамо основ да уложимо жалбу и имамо реалне основе да с њом и успијемо - оцијенио је Продановић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана