Санадеру враћени пасоши

Taнјуг
Санадеру враћени пасоши

Загреб - Ванрасправно вијеће суда у Загребу одлучило је да бившем премијеру Хрватске Иви Санадеру који је у затвору врати пасоше, пише Јутарњи лист.

Санадер се налази у затвору Реметинац у Загребу и неправоснажно је осуђен на 10 година затвора у предмету ИНА, ХИПО и Мол.

Уколико би на другостепеном суду пала пресуда којом је некадашњи хрватски премијер Иво Санадер осђен на 10 година затвора, он би могао напустити Хрватску, пише загребачки "Јутарњи лист".

Ванрасправно вијеће сматра да нема потребе за мјером опреза - одузимања пасоса - па је одлучило да Санадеру врати дипломатски пасош издат 2009. године и обични који је издат годину дана касније.

На ову одлуку суда Ускок има право жалбе Врховном суду, пише лист и наводи да се може претпоставити да ће то право бити искоришћено.

Занимљиво је, наводи се, да је ванрасправно вијеће, додуше у другом саставу, до сада у неколико наврата закључивало како Санадеру не треба вратити пасоше. У петак је, међутим, дошло до промене.

Ново вијеће је, подсјећа лист, заузело став да би ускраћивање пасоша значило да је Санадер притворен у два различита предмета, што према закону није могуће.

Санадеру су, додаје се, пасоши одузети 16. децембра 2011. године, након што је пуштен из притвора у предмету "Фими-Медиа", чему је претходила спорна одлука Уставног суда којом је речено да је његово даље држање у притвору противуставно.

Жупањиски суд тада је изрекао три мјере опреза умјесто притвора: рекордну кауцију од 12,4 милиона куна, одузимање пасоша и обавезу јављања суду сваких мјесец дана.

Међутим, након годину дана на слободи, 20. новембра 2012. године Санадер поново одлази у Реметинац, али због другог предмета.

Уколико би Врховни суд одлучио да укине пресуду којом је Санадер осуђен на 10 година затвора он би био пуштен на слободу, а тада га ништа не би спречило да напусти земљу.

Што се тиче јемства од 12,4 милиона куна, од којих највећи дио чине заложене некретнине његових пријатеља Луке Бебића, Марија Зубовића, Јерка Рошина и супруге Мирјане - оно Санадеру још није враћено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана