Санадеру не могу поништити дипломатски пасош

Вечерњи лист
Санадеру не могу поништити дипломатски пасош

Загреб – Некадашњи премијер Хрватске И лидер ХДЗ-а Иво Санадер, баш као и готово 1400 хрватских држављана, има дипломатски пасош, али за разлику од њих у његовом се случају не зна ко би уопште могао затражити да му се одузме, преноси “Вечерњи лист”.

Бивши је премијер дипломатски пасош извадио крајем октобра 2010. и то лично дошавши у зграду Министарства спољних послова на Зрињевцу и обавивши цијелу процедуру: отисци прстију, фотографисање...

Све је било по закону.

Уочи тог догађаја ступиле су на снагу измјене Правилника о дипломатским и службеним документима које су први пут омогућиле бившим предсједницима, премијерима и предсједницима Сабора издавање дипломатских пасоша.

Додуше, Санадер би имао право на дипломатски пасош и без те промјене.

Сви саборски посланици према закону имају право на дипломатски пасош.

А Санадеру је активиран мандат посланика 22. октобра.

Али постоји битна разлика: дипломатима, посланицима и градоначелнику Загреба, који једини од колега има на њу право, пасош вриједи само за вријеме обављања дужности те је послије морају вратити у МСП.

С друге се пак стране у правилнику нигдје не пише да и највиши бивши званичници морају вратити дипломатски пасош или ко би од њих могао затражити да се иста престане користити ни који јој је рок трајања.

Ипак, сама вриједност дипломатског пасоша у Санадеровим рукама није велика.

Нема имунитет, нема готово никакве повластице.

На царини му отварају ствари јер пролази исте прегледе као и остали грађани.

Једино, а понекад и најважније у чему носилац дипломатског пасоша има предност пред осталима јест могућност неометаног путовања у неке државе које за остале грађане траже визе.

Највећа предност таквог пасоша јест што свом носиоцу у неке државе свијета омогућује путовање без визе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана