Санадеру четири године и за случај Планинска

Срна
Санадеру четири године и за случај Планинска

Загреб - Бивши хрватски премијер Иво Санадер неправоснажно је осуђен на четири и по године затвора због примања мита од 2,2 милиона евра након што је Министарство регионалног развоја, на чијем је челу био Петар Чобанковић, 2009. купило зграду од компаније бившег посланика ХДЗ-а и власника месница Стјепана Фиолића.

Фиолић, који је раније признао кривицу, те Младен Млинаревић, власник компаније која је процјењивала вриједност зграде, осуђени су на годину дана, што се замјењује радом за опште добро.


С обзиром на то да је осуђен на казну мању од пет година Санадер неће ићи у затвор док пресуда не постане правоснажна, а осим тога мора да врати око 2,2 милиона евра у буџет у року од 15 дана од правоснажности пресуде.

Судија Јасна Смиљанић рекла је да је Санадер себи прибавио 17,45 милиона куна /око 2,2 милиона евра/, а држава је оштећена за више од 15 милиона куна /око два милиона евра/, јављају хрватски медији.

Током образложења пресуде речено је да је Санадер са Фиолићем договорио да ће Влада Хрватске по цијени знатно већој од тржишне одобрити куповину некретнине за потребе Министарства, те тражио провизују од милион евра са чиме се Фиолић сагласио.

Фиолић је на суду признао да је Санадеру у његову кућу, након продаје зграде, донио десет милиона куна и милион евра мита у "кутији за виршле".

Осим Фиолића, кривицу је признао и Чобанковић у замјену за друштвено користан рад, а његов споразум са Канцеларијом за сузбијање корупције и организованог криминала потврдио је и суд.

На оптуженичкој клупи био је и власник Инжењерског бироа Младен Млинаревић, чија је компанија преувеличала вриједност зграде у Планијској улици прије него што ју је од Фиолића купило Чобанковићево министарство.

Санадер је раније одбацио све оптужбе, наводећи да је ријеч о намјештеним инкриминацијама до којих је Ускок дошао уцјењивањем осталих оптужених у овом случају.

Судски поступак у случају "Планинска" трајао је четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана