Санадер за пет година на слободи?

Танјуг
Санадер за пет година на слободи?

Загреб - Иако бившег хрватског премијера Иву Санадера, који је до сада због разних афера осуђен на укупно 19 година, очекују пресуде у још два поступка, он би већ кроз пет година могао да буде слободан човјек.

Санадер је проглашен кривим у два неправоснажна поступка, због афера "Хипо" и "ИНА-МОЛ", као и за "Фими медију", а тек га очекују пресуде за "Планинску" и афере "ХЕП-ТЛМ" и "ХЕП-Диоки". Максимална обједињена казна затвора коју Санадер може да добије када сви процеси против њега буду завршени је само 15 година затвора, с тим да му се рачуна вријеме проведено у затвору до изрицања правоснажне пресуде.

- Оптужени има право да му се обједињена затворска казна одреди према закону који је за њега најповољнији. Они против Санадера могу имати пет или шест оптужница, али обједињена казна у завршници ће вјероватно износити 15 година - рекао је хрватски адвокат Анто Нобило.

У том случају Санадер би већ прије 2020. године могао бити слободан човјек, с обзиром на то да је он први пут приведен још у децембру 2010, дакле, прије више од три године. Ако се иза решетака још буде и добро владао, Санадер потенцијално може тражити условно пуштање на слободу већ након што одслужи половину казне. А то би се могло догодити за пет година када ће Санадеров затворски стаж ући у осму годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана