Санадер трећи пут негирао кривицу у афери Хипо

Танјуг
Санадер трећи пут негирао кривицу у афери Хипо

ЗАГРЕБ - Некадашњи хрватски премијер Иво Санадер поново је мегирао кривицу за ратно профитерство у афери Хипо у поступку који је на загребачком Жупанијском суду започео данас трећи пут испочетка.

Врховни суд је у марту ове године укинуо Санадеру неправоснажну пресуду за ратно профитерство јер сматра да на није доказано да је поступање бившег премијера и председника ХДЗ-а негативно утицало на живот људи и економски потенцијал државе у рату.

Према оптужници, Хипо банка је тадашњем заменику министра спољних послова Санадеру крајем 1994. и почетком 1995. исплатила провизију од 3,6 милиона куна пошто је Хрватској одобрен кредит за куповину зграда амбасада.

Тиме је Санадер, према тврдњама тужилаштва, у ратом изазваној тешкој финансијској и економској ситуацији остварио противправну имовинску корист, пренела је Хина.

Санадер је у затвору од априла 2019. година, када му је Врховни суд повисио казну за корупцију у случају Планинска на шест година затвора.

Средином септембра 2021. највиши суд је делимично потврдио и пресуду из поновљеног поступка у случају Фими медиа, по којој ХДЗ због извлачења новца из државних институција и компанији морати да плати 3,5 милиона куна казне, док је Санадеру казна с осам смањена на седам година затвора.

Врховни суд је крајем септембра 2021. потврдио и првгостепену пресуду којом је Санадер због примања мита од шефа мађарског МОЛ-а осуђен на шест година. Највиши суд је једину ослобађајућу пресуду Санадеру, којом је заједно с предузетником Робертом Јежићем ослобођен за продају јефтине струје Јежићевом Диокију на штету ХЕП-а, потврдио средином новембра 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана